De fem härskarteknikerna

Premiärblogg på maqt! Tycker om namnet på bloggen.  Tycker också om att ha makt. Det började sent 1970-tal. –Ja, det blir mycket historia. Jag är nämligen fyllda 70, även om jag inte vill erkänna det eller prata om det. I slutet på 70-talet kom jag in som ordinarie ledamot i Växjö kommunfullmäktige. Det var inte meningen. Jag stod på listan på en plats som skulle göra mig till ersättare, men förstanamnet flyttade och jag avancerade snabbt upp, som en av två för vänsterpartiet. På den tiden bestod fullmäktige av ca 15-20 kvinnor av de 61 ledamöterna. Presidiet var alla män och satt upphöjda framför oss ledamöter. Jag stegade in i festsalen på Stadt, där sammanträdena hölls, på skakiga ben, påläst och beredd att kämpa i tre ärenden. Jag var 30 år, hade tre barn.

Jag hörde presidiet viska med varandra. Var jag fru eller fröken? Man använde den titulaturen. Och jag visste inte vad jag skulle svara, om jag fått frågan! Jag var nyskild. Var jag då fru eller fröken? Ärligt; jag höll på att dö vid tanken på att inte veta.

Så började sammanträdet. Jag begärde ordet och förklarade att vi inte ville ha någon – eller i varje fall mindre – så kallad industrikvot. Det betydde att företag kunde gå före i bostadskön. Då säger kanslichefen att så kan man inte yrka. Han använde formalistiska metoder mot mig, som var helt ny. Jag hade vett att ta tillbaka mitt yrkande, men förstod aldrig varför. Mötet var ingen höjdare för mig. Budskapet var tydligt: Kom inte hit och stick upp! Men det förstod jag långt senare. Det är ju väldigt lätt att vända det som sker mot sig själv. –Jag är dum. Jag passar inte för detta. Jag vet för lite.

Sov inte på hela natten. Bestämde mig för att aldrig mer gå till fullmäktige. Läste tidningen med fasa. Fru Högstedt nämndes! Och det var inte negativt. Jag är fortfarande kvar i denna församling. Och jag kan se skillnaderna! Klimatet är helt annorlunda. Ingen behöver vara rädd för att göra bort sig. Som ordförande i Jämställdhetskommittén (nerlagd nu) var jag intresserad av Berit Ås och hennes teori om maktens språk, De fem härskarteknikerna: Osynliggörande, förlöjligande, undanhållande av information, dubbelbestraffning, påförande av skuld och skam. Kommittén sökte pengar till jämställdhetsprojekt hos Kulturdepartementet, fick 100 000 kr till att göra en video med scener ur politiken som beskriver de fem teknikerna. En referensgrupp tillsattes för att bidra med erfarenheter till vår konsult. Videon (senare CD) blev en framgång som väckte reaktioner även utanför Sverige. Den översattes till engelska. Många utbildningar använde den.

Filmen bidrog till att medvetandegöra både kvinnor och män om tekniker som används för att medvetet eller omedvetet trycka till någon. Genom att visa maktspelet så kan vi identifiera situationer när det används mot oss. Poängen är att vi ska förstå att: Jag är inte dum, men någon/något gör mig dum. Vi ska intellektualisera det hela och få bort det ur maggropen.

-Ja, jädrar, vad mycket som hänt. Politiken är ett av få områden som är någorlunda jämställd sett till antal män och kvinnor.

12077120_10153601651280502_2085887581_n

 

Jag rekommenderar verkligen att fler engagerar sig politiskt. Det är 2015 nu, inte 1978. Politiskt engagemang ger kunskaper, erfarenheter, vänner för livet och personlig utveckling. Framför allt ger det möjligheter att förändra, lägga förslag och nya idéer. Tro mig, det går att påverka, även i opposition.

 

 

 

 

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *