Klubb Matriarkat ordnade mycket givande Kvinnodagskväll

Bra program på Kafé de Luxe i Växjö igår på Internationella Kvinnodagen! Stor intresserad publik, varierande åldrar. Först läsning av inskickade #metoo-berättelser, från Växjö. En teatergrupp från Linnéuniversitetet läste de mycket berörande upplevelserna av att vara ute och dansa och aldrig göra det igen, att ta sig genom stan på cykel och bli förföljd av en man. Till slut stanna och hugga tag i en okänd kvinna för att få skydd. Att ständigt ha nycklar i näven, pepparspray och alarm i fickan, när en går hem på kvällen. Att bli totalt negligerad när en blir angripen på skolan och INGEN ser, varken vuxna eller skolkamrater…
Sedan tog samtal om #metoo-rörelsen vid. Jämställdhetsdirektör Karin Hopstadius, Länsstyrelsen, var samtalsledare. Kommunpolitiker var inbjudna att svara på frågor om skolans roll efter #metoo. Men det blev bredare än så. Fem av företrädarna sitter i kommunfullmäktige och har andra kommunala uppdrag, Två, de från C och V, är inte så involverade i det parlamentariska. Frågorna var typ: Vad har ert parti gjort efter #metoo? Har ni förändrat något? I så fall vad? Tror ni på någon djupare förändring?
Jag lyssnade och noterade att denna kväll var alla partirepresentanter, väldigt lite block och allianser. Skillnader i politiken fick en vara rätt finkänslig för att uppfatta, men de fanns. De som betonade att sexuella trakasserier har mer med makt än med sex att göra var framför allt de tydligaste feministerna: Malin Lauber (S), Disa Horner (V) och Lennart Adell Kind (L). Inget käbbel. Varför har vi inte denna ton oftare i fullmäktige? När (V) har förslag som ska göra att #metoo inte blir en krusning på ytan utan en reell förändring för att få bort själva grogrunden för hatet, hoten, angreppen, våldet, tafsandet, så blir det bara nej eller ickesvar i fullmäktige. Men i en annan situation går det att samtala. Intressant. Nu kunde flera tänka sig separatistiska möten, män för sig, kvinnor för sig, för att prata om de svåra frågorna som väckts i den nya rörelsen. När (V) föreslog feministiska självförsvarskurser i skolan som tillval, så föll det på att vi vände oss till tjejerna enbart.
Vår V- representant i panelen, Disa Horner, utsågs igår till nr sju av 100 Årets Kvinnor (Expressen). Hon var en av dem som startade #tystiklassen. Otroligt bra gjort och välförtjänt! Hon fick platsen sju tillsammans med växjötjejen Julia-Desirée Obitian, också Ung Vänster. Till skillnad från övriga i panelen går Disa själv fortfarande i skolan. Hennes erfarenheter och tjejkompisars är att #metoo hittills inte inneburit något genomgripande i undervisningen.
Sammanfattningsvis ett bra samtal med god samtalsledning och förtroendevalda med engagemang i frågorna. ”Klubb Matriarkat” var arrangörer.
Denna fredag avsatt till städdag, men ännu inte kommit ifrån datorn. Har flera protokoll att gå igenom. I förrgår var barnbarnen här och de hade två kompisar med sig. Roligt – inklusive hela hallen full med stövlar och jackor och ryggsäckar. Gjorde våfflor och de åt med god aptit. Kommit mer snö igen. Våren – var är du?
(V)äxjös Kommunnytt har inte gått att läsa på ”gamla” hemsidan men finns på nya: vaxjo.vansterpartiet.se.
Carin Högstedt
180309
@hgstedt
www.carhog14.se
www.maqt.se
carin.hogstedt@vaxjo.se

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *