Det fantastiska sommarvädret fortsätter! Min dahlia som förgyllt hela sommaren har återigen en utslagen blomma och flera knoppar.
Igår besökte V.s lokala kommunala grupp ”Mackens vänner” som har lokal på Sigfridsområdet i Växjö, där bl a Rättspsykiatrin finns. Det är ett särskilt område med mycket träd och natur, synnerligen vackert. Här har den gren av gamla ideella föreningen Macken, som överlevt, sitt hem. Macken hade som mål att hjälpa människor upp från arbetslöshet och utbildningsbrister. Macken blev känd i hela Sverige för sin verksamhet. Tills det borgerliga styret lät det gå till konkurs. Stor tragik. Men vänföreningen kämpar fortfarande och vi fick höra om och se hur innevarande projekt ger patienter/deltagare från just Rättspsyk möjlighet att odla grönsaker, blommor etc. Vilken trädgård det blivit! Så givande besök och kunskaper om en ovanlig, lite udda verksamhet, som ter sig så befogad rent mänskligt. Min make L var för övrigt ordförande i Mackens vänner en gång i tiden. Igår var det precis 7 år sedan han lämnade jordelivet.
Igår kunde man också läsa krönikan i DN av Croneman, som bl a ställer viktiga frågor om kärnkraften: Vad tycker egentligen svenska folket om kostnaderna för ny kärnkraft? Om avfallet och slutförvaret? Om effektiviteten? Minns ni folkomröstningen? (avveckling med förnuft var svaret). Varför inte ny folkomröstning? Croneman skriver att NATO-medlemskapet drevs igenom utan vare sig folkomröstning eller riksdagsval – ”närmre en statskupp kan man ju knappast komma”. Påminner mig om att i Region Kronoberg drevs frågan om nytt sjukhus i Räppe igenom mellan två val. Och i Växjö kommun likaså ett nytt kommunhus mellan valen. Regionens borgerliga styre erkände dock till slut att beslutet var ekonomiskt ohållbart. Men nya kommunhuset är i bruk. Det gamla som skulle bli ett antal bostäder med utsökt läge mitt i stan enligt dåvarande styrande är ett ödehus, nu igen ute till försäljning. I Växjö vet de flesta om läget, men andra kan behöva höra hur det kan gå när inte folkets vilja är med.
Lyssnat delvis på Region Kronobergs fullmäktige idag (som inte är budgetmöte, vilket jag felaktigt skrev häromdagen). Hörde Ida (M), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden, tala entusiastiskt om familjecentraler och att nu är det i gång arbete för en familjecentral på Teleborg. Vilken gång i ordningen? Vad är det -7 -8 år sedan beslutet på min motion i Växjö fullmäktige, enhälligt ja till familjecentral på stadsdelen Teleborg. Det är märkligt, ju mer alla är överens om något, ju svårare blir det ofta att genomföra. Här är det två parter- kommun och region som ska samverka. Hur svårt kan det vara? Eller är det partier som bromsar en social investering fast man inte säger det högt?
Just idag när jag förbereder mig för operation av höftled i morgon läser jag på DN Debatt att ”Politiken har satt vårdens kvalitetsregister på svältkur”. Kvalitetsregister är samlade kunskaper från hela landet som personal meddelar och som används för att se bättre eller sämre effekter av olika vårdformer. Jag har sett betydelsen av dessa register när jag var ledamot i Omsorgsnämnden. Nu läser jag just idag att här följs alla som fått knä- eller höftledsproteser. Det är ungefär 40 000 personer per år. Omgjorda operationer registreras också. På så sätt har man upptäckt brister och kunnat minska andelen patienter som behövt opereras om från 20 till 5 % på 20 år. Varje % minskning betyder en besparing på 200 milj kr per år. Ett exempel på hur korkat det är att dra ner på pengar till att låta registren fortsätta leva. Sju företrädare för kvalitetsregistren skriver och förklarar vad det handlar om. Mycket läs- och tänkvärt.
Följde som sagt delar av regionfullmäktige, bl a debatten om Länstrafiken och pensionärsrabatter eller ej. Alla partierna var nu överens om att ha kvar avgiftsfritt för 80+. Sedan ville somliga utreda vad som skulle hända om den utökades till exempelvis 70+ eller 75+. Där stod t ex L och V. Tyvärr uppfattade jag inte alla partiers ställningstaganden men utredningen förlorade. Det är som vanligt väldigt enkel matematik man håller sig med för att avskräcka för mer genomgripande reformer. Visst om 75-åringar åker buss utan att betala, så är det en förlust om de ändå hade åkt. Men om 75-åringar börjar åka buss för att de helt plötsligt har råd och fyller tomma platser (som det är gott om, jag kollar alltid när jag ser bussar) så har det ju ett värde för socialt välbefinnande, för klimat-miljö m m. Det värdet sätts ingen prislapp på.
Slut för idag.
Carin Högstedt
Växjö 20240918
@hgstedt
www.maqt.se