Vad var det vi sa? Sjukhusbygget i Räppe nerlagt, avslutat. Äntligen ett klokt beslut.

Så vann klokskapen till slut; Det blir inget nytt sjukhus i Räppe. Extra regionstyrelsemöte idag efter extra gruppmöten med varje parti igår kväll och presskonferens kl 10.00 – så bekräftas att hela projektet läggs ner och i stället kommer nuvarande lasarett att byggas till och om successivt, precis det som V och L, föreningen Växjö Forum och många regioninvånare, inte minst i Växjö, sagt hela tiden sedan beslutet togs. Jag minns vad jag själv sa på det mötet i talarstolen: ”Fördelen med att använda nuvarande lasarett (CLV) är att det går att investera efter hur ekonomin ser ut. Det går att bygga i etapper. Ett nytt sjukhus går inte att backa ifrån, när det väl har börjat byggas.” Precis det framhävs nu som fördel med att stoppa Räppe.  Bra beslut äntligen! Tappat tid och pengar på vägen, men nu är det klarlagt: Det finns inte pengar till ett nybygge med stora kostnader i trafikplatser m m. Vården skulle ta stryk lindrigt uttryckt. Nu krävs nya tag för att ta fram de förbättringar som arbetsmiljö m m kräver. Viss eufori denna dag. Lite vad var det vi sa? Men mest en lättnadens suck. Väldigt mycket stod på spel. Tack och lov att de kunde ändra sig innan det var helt för sent.

Idag tre varv i sjön. Det är sol och varmt och skönt. Det är också torrt, gräset är beige. SMHIs prognos för 10 dagar har inte en droppe regn i sikte. Hörde eller läste igår att Växjö var varmast i landet.

Ertappat en igelkott med självbespottning. Det vill säga den stoppade ull från dörrmattan i munnen, gjorde smet av det, vände huvudet bakåt och spottade ut på taggarna. Det hände förra året också. Ett mysterium varför, men det kallas självbespottning. En andhona visade sig igår med 10 ungar nere vid badbryggan. Hon och alla ungarna kom upp ur sjön och rörde sig runt våra ben, vi två som satt där. Ungarna var inte dunbollar, lite dun på en del, men så stora att de har fjädrar. Fantastiskt att så många ungar blivit så stora. Många brukar försvinna som gäddmat eller andra olyckor. Mamman mycket stolt.

Lyssnade på kommunfullmäktige igår. (MP) hade en motion om att plantera fler träd i kommunen. Motionen fick enhälligt bifall. Bra! (V) hade motion om att tillsätta ett externt klimatråd, bestående av forskare och kunniga på området. Brett bifall till detta också, men SD och KD röstade nej. Två bra och framåtsyftande klimatbeslut alltså!  Känns verkligen nytt och åt rätt håll.  Årets arbetsplats 2022 utsågs och det är Hovs Skolväg 13, ett LSS-gruppboende inom omsorgen. Grattis till priset och fin överlämning av pris av V.s Johnny, ordförande i kommunstyrelsens organisations- och personalutskott (KSOP).

I morgon 9 juni hade mamma blivit 107 år. Dotterdotter dyker upp här kl 8.00. Hon har håltimmar, sa hon till 10.00 och de vill hon tillbringa här. Det blir bra. På eftermiddagen visning av lördagens auktion i Braås. Ska dit med mellandottern. Väldigt mycket och fina grejer. Gått igenom katalogen idag. Mycket konst. Behöver ses live också.

Carin Högstedt

Växjö 20230608

@hgstedt

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

Kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *