Boccia o krocket, sol o ösregn, blixt o dunder, berg o dalar, konst o teater

Så är midsommarhelgen över. Den blev innehållsrik och omväxlande. Midsommarafton: Härligt sommarväder i en bygd som är odlad sedan århundraden. Den har den floran på ängar och i dikesrenar som jag minns från barndomens landsbygder, där jag bodde. Samma växter.  Levande landsbygd, en mil från Växjö, och vi går runt byn som vi brukar på midsommarafton. Varmt. Vi är barnbarn med föräldrar, farmor och en moster. Grillar, äter jordgubbar och tårta, spelar boccia och krocket. Jag jumbo i boccia, tvåa i krocket. Dottern glider så elegant över krocketplanen så hon blir anklagad för att ha tjuvtränat. Är det detta hon gör när hon ”jobbar hemifrån”? Vi har roligt. Det blir en jättefin eftermiddag och kväll.

Dagen efter börjar bra. Varmt, sol. Badar. Känns tryckande. Så brakar det loss. Blixt och dunder från flera håll. Ösregn. Hela eftermiddagen sitter jag i skyddat hörn på altanen. Tittar på TV-serier samtidigt som jag följer blixtarna och faktiskt njuter av regnet. Jag skrev i förra bloggen om knastertorrt i marken. Nu – efter 41 mm regn – är det bättre och gräset kommer bli grönt istället för gult. Och mer regn ska det bli idag. -Ja, minsann, det börjar just nu, kl 7.10!

Trots allt – vissa evenemang blir av; fått inbjudan till vernissage och konstutställning i Gynkelstorp (intressant ortnamn), där Lena Hoel (akvareller) och Bergliot Kvarnare (olja) ställer ut på Galleri Garaget. Från lördag 27/6. Undviker vernissagen men ska dit och titta senare. Ändå något som händer i trakten Tolg-Berg, fast Bergveckan är inställd detta år.

Detta blir också utomhusteater med Linnéateatern (fri, väl etablerad grupp) vid Villa Vik, några hundra meter från mitt hem. 200 platser och 50 personer åt gången släpps in. Gångavstånd och ett initiativ som ska belönas. Får tag i två biljetter under slutet av juli. Svärsonens mor, barnbarnens farmor, och jag ska gå. Ett lustspel blir bra som inslag i karantänen.

I dagens Smålandsposten skriver Socialministern, SKRs ordförande och Kommunals ordförande tillsammans att nu är det klart för att börja utbildningen av nya undersköterskor och vårdbiträden. Nya pengar är klara för kommunerna att använda. För Kronobergs län gäller 211 personer. Växjö kommun är ca hälften av Kronoberg, så här gäller det drygt 100 gissar jag. Låter inte så mycket men tacknämlig början. Utbildningar av nya ska börja till hösten, så här gäller att ha intresserade på gång. Skulle vilja ha koll på hur detta ska förverkligas i Växjö kommun. Kanske ska skicka frågor till ledningen. Ett krav med nya statsbidraget är att de som utbildas ska ha fast anställning efter utbildningen. Äntligen en ändring till något bättre än tillståndet före corona!

Veckan efter midsommar brukar vara ledig. Ofta åkte maken L och jag direkt efter midsommar till Alperna eller Pyrenéerna för att vandra på högre höjder. En midsommarafton tillbringade vi på ett litet hotell i närheten av Kastrup, ivriga att komma iväg till de hett efterlängtade nejderna och stigarna. En kan ju inbilla sig att det föds många kloka tankar och idéer på vandringar i vackra och spännande trakter. -Men nej, allt går ut på att se var en sätter fötterna, att inte slinta, att inte ramla, inte bli utmattad och inte gå fel… Men väl hemma igen börjar längtan till luften, floran, bergsgetterna, marmotterna (en sorts murmeldjur), fåraherdarna med flockar, träningsvärken, trangiaköket, chorizokorvar som verkade bestå av stor del tändvätska och smakade ljuvligt efter en dags spartansk föda. Minimal matsäck på för att inte tynga kroppen under vandring.  Under våra år i främst en dal i närheten av Parc des Ecrins, inte långt från Briancon, såg vi en bygd i förfall få nytt liv. Hus renoverades, jordbruk fick liv. Turismen blomstrade. Vi kunde bara tolka det som att EU.s så förkättrade jordbruksbidrag med fler bidrag fick igång den här dalen.

Ja, det var den tiden. Förlorade mig i minnen här. Den här veckan är det inga kommunala möten för mig, men en hel del andra styrelsemöten, regiongrupp med mer.

Regnar rejält. Får gå in och ta itu med städning.

Ha det gott!

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *