Tromb! Pion, vallmo, storkott om natten, fara för patienter, utbilda massivt!

Måndag kväll och lite helgafton inför Nationaldagen. Suttit på altanen och skrivit protokoll. Endast avbruten av en mindre tromb. Hux flux mycket dån och vind som slet grenar från lönnen framför mig. Slutade lika plötsligt som den kom. Lite omskakande upplevelse. Annars gudomligt väder och sjövattnet är uppe i 22 grader. Simmat två turer idag hela varvet, vilket betyder från brygga till annan brygga och tillbaka. Dålig kondition som ska förbättras. Vattnet ljummet. Syrenerna redan överblommade. Men vallmoplantan har tolv utslagna blommor och pionen är i full blom. Ingen av dem bryr sig uppenbarligen om gödsel och vatten. De kommer ändå varje år.

En mindre igelkott kommer varje kväll mellan kl 21 och 22. Ibland är de flera. Har saknat storkottarna och undrat vem som egentligen äter upp maten. I natt vaknade jag till 01.30. Gick upp och spanade. Där var en storkotte, som hade tömt matskålen. De lever alltså upp till att vara nattdjur. Förra året kom de även till frukost. Har alltid tänkt på hur intressant det skulle vara att sitta uppe och ute hel natt för att se vad som egentligen pågår. Hög tid att göra allvar av det.

Begravningen av Ingrid Nettervik var finstämd och vacker. Många människor i Domkyrkan – många bekanta från biblioteks- och kulturvärlden i regionen.

Läser med sympati Catharina Bildt Grapes insändare i Smålandsposten idag. Hon är Företagarnas expert på migration, integration och arbetsmarknadsfrågor. Hon skriver om behovet av kompetensförsörjning via arbetskraftsinvandring för vissa yrkesuppgifter. Ja, inte konstigt alls. Hon skriver också om behov av yrkesinriktade språkutbildningar och arbetsmarknadutbildningar för att få ner arbetslösheten i Sverige. Precis. Starta massiv yrkesutbildning av arbetslösa i stället för gnäll om att folk inte vill jobba. Massiv satsning! Ge alla en chans och Sverige skulle bli ett bättre land för alla.

Ledaren i DN idag 5/6 av Isobel Hadley-Kamptz (fristående kolumnist) är synnerligen läsvärd. ”Hur många gånger kan man effektivisera innan sjukvården slutar fungera?” Hon skriver om  90-talets budgetregler och hur viktiga de var då för att få fason på utgifterna i offentlig sektor. Ungefär så. Det kan ju diskuteras men hennes slutkläm är bra. Det går inte att fortsätta bantningskuren, t ex genom att minska statsbidragen till äldreomsorg och sjukvård. ”Nästan alla kommuner och regioner står därför inför stora nedskärningar, i vården och skolan Detta samtidigt som inspektionsmyndigheten akut kräver fler vårdplatser och allt fler elever inte lär sig läsa”. Känner igen tankesättet om effektiviseringar. Gjort många budgetar i kommunen. På slutet inom de olika områdena lade vi in ett sparkrav, effektivisering – fast vi hade ett annat ord. Lite mer hänsyn till vilket område det var än de borgerliga men i alla fall. Lönerna har dock alltid kompenserats i Växjö kommun. IVOs Sofia Wallström har sagt att vi nu är nere på en nivå när det är farligt för patienterna. Så vansinnigt. I ett av världens rikaste länder.

Åt lunch med kamrater-vänner på stan idag. Gick till Cultix för att hitta någon deckare av rang. Där låg Ulf Lundells Vardagar 8 och 9! Köpte 8.an till att börja med. 736 sidor.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

Växjö 20230605

@hgstedt

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *