Från Hovdala slott och Linnés Råshult, Rädda Smalspåret, Västgötalagen o 800 år till lika lön

Sommaren fortsätter. Där jag sitter nu, i skuggan i hörnet på altanen, är det 29 grader denna söndagseftermiddag. Sjön håller ungefär 20 grader. Tyvärr för höga vågor för att jag ska simma längre sträckor. Skördat några vindruvsklasar. Söta och goda. Den här enda vinstocken har alltid producerat druvor, varje sommar i 15-20 år eller mer, minns inte. Men i början var druvorna sura på gränsen till oätbara, nu är de riktigt söta. Vet inte vad som hänt.

I fredags hade styrelsen och VD för Huseby Bruk AB en utflyktsdag för att besöka Hovdala slott i Hässleholms kommun och Linnés Råshult, där Carl von Linné föddes 1707, i Älmhults kommun. Hovdala för att vi har samma ägare, Statens FastighetsVerk (SFV) och därmed något likartad situation plus att få inspiration och goda ideér. Råshult för att vi ligger i samma region och kanske kan samverka mer än vi gör. Hovdala har jag aldrig besökt tidigare. Trodde jag varit på alla slott och herresäten i Skåne men nej inte Hovdala. Råshult har jag varit på men skam till sägandes för väldigt länge sedan. Givande dag, mycket givande. Väldigt bra guidning på slottet och i parken runt omkring. Invånarna i kommunen och de politiska partierna är ense om att ”Hovdala slott och dess omgivningar är det vackraste som finns”, som det står i en broschyr. Denna uppslutning och det barnperspektiv de har i sin verksamhet tog jag med mig plus mycket annat. Kan bara rekommendera ett besök på Hovdala och förstås Råshult. Där fick vi höra mycket om vad som är på gång med utemiljön(visar 1700-talets växtlighet) och information om Linnés liv och gärning. Såg på en skylt att den blomman jag har på altanen heter Röd Solhatt. Jag har trott något annat. Ja, vi kan samarbeta mer sa vi oss. Våra respektive besöksmål kan ha nytta och glädje av varandra.

Mer kulturhistoria. Föreningen Smalspåret har kommit ut med ett jubileumsnummer av sin medlemstidskrift. Föreningen fyller 40 år. Föreningen hette då ”Rädda Smalspåret”.  Bra skrivet om dess historia, fylld av ambitioner och motgångar men också ihärdiga medlemmar som lagt ner massor av arbete på att bevara smalspåret, göra till turistbana, hålla i stånd rälsen etc etc. Upprop, demonstrationer, inköp av banan från SJ, folkopinionen – mycket har överlevt tack vare dessa ihärdiga människor. Ser i bladet att det kommit många nya medlemmar nu i samband med jubileet!

I veckan deltog jag i ProLivs cafésamtal, inte som styrelseledamot utan vanlig medlem. Känns rätt att ha kontakt med den verksamheten. Sexualrådgivare Carina Dagermalm Jägervall var inbjuden att hålla i mötets innehåll och dialogen med och mellan de närvarande. Det blev riktigt bra, Carina är en stor tillgång i Region Kronoberg och har lång erfarenhet av patienter med prostatacancer.

DN 4/9 har två sidor om: ”Är kortare arbetstider en vinst för samhället?” Här serveras ”Fakta i frågan”. Kristoffer Örstadius har undersökt ämnet. Så himla tydliga svar på olika frågor ges inte, för det finns olika svar i olika länder. Men jag tycker det är mycket intressant att läsa övertygad som jag är att det är mycket hög tid att sänka arbetstiden och att samhället kommer att tjäna på det. Det är svårt att sätta summor pengar på att fler människor kommer att orka arbeta fram till pensionen och må bättre öht. Det är bara praktiken som ger säkra svar. Så låt oss starta!

Agneta Stark skrev ledare i Dagens ETC 5/9. ”Jag hör ännu ekot från gamla Västgöralagen” är rubriken. ”Mycket kan hända på 800 år. Men när det gäller kvinnors plats på samhällsstegen kan det också hända väldigt lite”. Säger Agneta Stark och utvecklar såväl Västgötalagen som många kvinnors situation idag när det handlar om löner. Hon hänvisar till Lina Stenbergs ”800 år till jämställdhet”, när hon beskriver att med den takt som arbetarkvinnors löner stiger idag så tar det 800 år tills det är jämställt. Allra sämst ställda är arbetarkvinnor med utländsk bakgrund. Deras lön var år 2000 55% av männens. 2020 hade den minskat till 54%. Agneta är och har alltid varit mycket bra på att skriva och tala om kvinnors situation och brist på jämställdhet. Och underhållande.

Carin Högstedt

Växjö 20240908

@hgstedt

www.maqt.se

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *