Blommor och bin. Vilken art är mest invasiv?

Blivit mer och mer fascinerad av att följa pollinatörernas arbete bland växterna. Det som förr var ett helt naturligt inslag i floran och inte uppmärksammades mer än som ett enda surrande har nu blivit högintressant på grund av brister i den biologiska mångfalden. Jag har lyckan att ha ett humlebo i kanten på altanen. Där är stora och små humlor, några riktigt stora. ”Mörk jordhumla” har jag lyckats definiera, kraftig och, tror jag, vanlig i södra Sverige. Nära boet finns lavendel i krukor. Där är nästan alltid någon humla. Likaså i gullriset, som i år kommit alldeles frivilligt, ett helt bestånd. Vackert och inte betraktat som invasivt, men det är nog en tidsfråga. Alltid insekter i gullriset. Det odlades förr som trädgårdsväxt. Ätit den första egna tomaten. De är många men mycket små. Perfekta som godis. Egna äpplen minsann! Sommaräpplen, ”Transparente Blanche”, som min farmor och farfar hade i trädgården, när jag var riktigt liten och lärde mig älska smaken.

Tänk att få läsa en sommarspaning i Smålandsposten, som är något som levt i huvudet på en själv länge, men inte fått ord! Tack Solveig Olsson-Hultgren (författare bosatt i Växjö) för ”Låt oss tala om lupiner”4 augusti! ”Låt oss tala om invasiva arter då” Vi kan till exempel börja med vissa av arten människa: de som ödelägger naturen genom att hugga ner den svenska skogen och förvandla den till det ena kalhygget efter det andra.” I krönikan nämns också människans spridning av ämnen som bly, svaveldioxid och näthat. Krönikan är rolig, full av kunskap, vänder upp och ner på perspektiv – allt utifrån den vackra blomman, lupinens,  horisont.

Två kvällar den gångna veckan har jag deltagit i dörrknackning för att överlämna valmaterial. Det är trevligt. Det är givande. Det är uppiggande när vi överlämnar information om vilka som får rösta, när och hur på det språk den besökte behärskar bäst. Det uppskattas! Så finns det någon som stänger dörren innan man hunnit starta samtal. Och alla är inte hemma. Då stoppar vi i brevlådan. Inte heller optimalt när det är 31-32 grader varmt som i torsdags. Men vi kommer att fortsätta, det positiva överväger utan tvekan. Huvudbudskapet är att använda sin rösträtt. I det område vi rör oss i för närvarande är valdeltagandet lågt.

Till veckan brakar det loss; Valstugan på Storgatan ska upp, alla partiers stugor i en rad. Vår är byggd av återvunnet material. Ska bli spännande att se den i verkligheten. Högtidlig invigning nästa lördag.

Ha en fin helg!

Carin Högstedt

Växjö 20220806

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *