Växjö – bästa omsorgskommunen i landet – byt regering!

Tisdag kväll, just hemkommen från ett annorlunda möte, arrangerat av Forum Växjö, ideell  ej partipolitisk förening, som granskar stadsutvecklingen i regionen och kommunen. Hittills har granskningen och de kritiska glasögonen handlat om simhallsbygget när var hur? – och  sjukhuset, nytt i Räppe utanför stadskärnan eller på befintlig plats genom om- och nybyggnation. I kväll var det sjukhuset och ifrågasättande av beslutet om nytt sjukhus i Räppe som var på dagordningen. Det kom mycket folk. Det var stort intresse. Från politiken var vi två från Vänsterpartiet. Eva-Britt, som sitter i regionstyrelsen m fl förde vår talan med den äran.  Inledningarna var kritiska mot beslutet av många skäl: Ekonomiska, klimat- och miljömässiga, trafikmässiga. Mycket har jag läst och förstått, men nytt var en genomgång av de överklagningar som gjorts på olika grunder. Mycket intressant. Kommunen har varit direkt slarvig i vissa stycken. Vilka kloka medborgare det finns som överklagar brist på demokratisk ordning i hanteringen av ärendet. Publiken som yttrade sig var helt eniga om att beslutet om nybygge i Räppe är åt häcklefjäll. Skojade om att det finns två partier att rösta på (V) och (L) i regionvalet. Riktigt roligt möte trots det allvarsamma ämnet. Och så bra att vi gick dit!

Är i valstugan en hel del. Också riktigt roligt. Kan inte minnas någon valrörelse med så många seriösa och intresserade frågeställare, unga, gamla, mittemellan. Sjukhuset är ett ämne som kommer upp ofta. Regionen – har ni något material om regionpolitiken? Sjukhuset har styrt ökat intresse för regionpolitiken liksom mediala inslag om ”det gömda och glömda valet”. (V)s nej till nytt sjukhus i Räppe har troligen positiv effekt men osvuret är bäst, som alltid.

Dagarna går och jag använder dem till att dela valplattformar i brevlådor, att vara i valstugan, att lyssna in nyheter och läsa av opinionsundersökningar. Kan inte låta bli fast jag vet att de oftast kommer på skam, d v s är opålitliga. Tycker vi har en mycket bra valrörelse i V Växjö. Blir förhoppningsvis en lyckad ”talkshow” när Jonas Sjöstedt kommer på söndag.

På DN Debatt häromdagen hade Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, en delrapport om granskningen de gjort av drygt 50 000 journaler från mestadels kommunala särskilda boenden. Den var mycket kritisk till hur vården i livets slutskede, medicingenomgångar och dokumentation av vårdplaner hanteras. Mycket kritisk. Så hur är det i Växjö kommun? Gjorde en skrivelse till Omsorgsnämnden med frågor hur det ser ut i Växjö kommun. I bästa fall kommer svar på sammanträde i oktober. Då kanske också svar kommer på andra V-skrivelser som ligger till sig till efter valet? Ja, jag är förgrymmad på hanteringen från ordförandens sida. Nytt styre behövs! Om vi ska nå upp till moderaternas vallöfte (fått i brevlådan) att ”Växjö ska vara Sveriges bästa stad att åldras i” (obs landsbygden bortglömd) så måste nuvarande regering bytas ut!

Mörkt ute. Sitter faktiskt inne och skriver. Lite kyligt ute. Men en jättefin sommardag även idag. Inte hunnit ta någon simtur, men det kommer fler tillfällen. ”Lillkotten” är på altanen och dricker vatten. Hen bor fortfarande under köpmannadisken och kommer ut och äter då och då. Helt ljuvligt gullig.

Carin Högstedt

Växjö 20220830

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *