Usch vilket debattklimat, men inte lokalt? Talkshow!

Försökte fota bortåt tio pilfinkar som badade i ett fat med vatten på altanen. Fatet står alltid här med friskt vatten för igelkottarnas skull. Nu har småfåglarna upptäckt att det går att dricka vatten där, men även bada. Så de burrade upp sig och skvätte, så roligt de hade. Men när jag började försöka fota dem, så ville de inte alls vara med. Kom för nära.

Söndag kväll. Om en vecka och en halvtimme stänger vallokalerna. Jag är nyss hemkommen från en talkshow (samtal + musik) som Vänsterpartiet arrangerat i Trädgård de Luxe inne i Växjö. Så himla bra! 150-200 personer bedömer jag. Samtalsledare Marie Eriksson, i soffan Susanne Seluska (riksdagskandidat nr 1), Maria Garmer ((kommunkandidat nr 1) och ingen mindre än Jonas Sjöstedt, f d partiledare, författare m m. En ny bok släpptes av Jonas. För sång och musik stod David Ritschard med två musiker. Lysande inlevelse av David, som sjöng egna och andras låtar om arbetarklass och kamp, så bra att tårarna var nära. Jag såg mina förfäder och mödrar, allt slit, inte så mycket i fabriker men på torpen, i dagsverken, pigor och drängar i köken och ladugårdar. Samtalet handlade om valet förstås, om hur det politiska landskapet förändrats snabbt så att sådant som inte kunde sägas för några år sedan är vardagsmat, hur det otänkbara blivit normaliserat. Publiken var på bettet, många unga, vilket i sig inger hopp trots allt. Några regndroppar men inget som störde i trädgården som var fullpackad med folk.

Igår var det Braåsdagen och som brukligt valår med en utfrågning av partierna om framtiden i Braås, om skolan, om bostäder, om kollektivtrafik m m. Bra utfrågare! Och här kunde åtta representanter för åtta partier stå i en och en halv timme och helt civiliserat svara på frågor utan att kasta skit eller prata i munnen på varandra. Det klarar däremot inte åtta partiledare i en debatt i SR P1 häromdagen. Riktigt låg nivå.

Denna Braåsdag hände något ytterst sällsynt. En kyrka lite norr om Braås, Sjösås kyrka, brann ner. Vissa inventarier kunde räddas men inte kyrkan. Hörde idag att ett åskväder och en blixt som slog ner för några dagar sedan kan vara förklaringen, men vet inte säkert. Tråkigt för bygden.

Även kulturdebatten häromkvällen, arrangerad av Bibliotekets Vänner, om litteratur, läsning, bibliotek, – nuläge och framtiden – var mycket civiliserad. Mycket var de sju partirepresentanterna överens om, men att friskolorna ofta negligerar krav på bibliotek verkade de borgerliga partierna inte känna till eller vilja erkänna. Även friskoleelever ska förstås ha tillgång till böcker och bibliotek med skolbibliotekarie.

Hela kommande vecka ägnar jag åt valrörelsen. Många valstugepass. Bibliotekets Vänner har styrelsemöte i morgon, men i övrigt rätt lugnt. Har skickat in en insändare till Smp. Det brukar inte vara några problem att bli publicerad, men det lär vara trångt om utrymme den här veckan.

Klockan är 20.30. Mörkt. Lite kyligt. Igelkottarna rör sig, äter, dricker – ja, de är mina hyresgäster. Förnämligt att ha dem nära.

Ska sitta ute ett tag till. Fin kväll men hösten finns runt hörnet.

Carin Högstedt

Växjö 20220904

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *