Slöjtvång som dödar, Masha Amini, Funktionshinderråd, Sex efter prostatacancer? Poesiafton.

Masha Amini greps av polisen i Iran för att hon inta bar sin slöja (hijab) på enligt iransk lag rätt sätt. Hon skadades vid gripandet och dog av skadorna i häkte i Teheran.  22 år. 2022. Nu bränner kvinnor i Iran sina slöjor som protest mot Mashas död. Hur många kvinnor ska dö likt Masha innan kvinnor i Iran kan bestämma vad de har på sig? Innan slöjtvånget tas bort? Innan kvinnor får människovärde?

Igår kväll hade Region Kronobergs funktionsvariationsråd möte. Jag representerar ProLiv Kronoberg där och fick vara med om ett par intressanta och givande timmar. Vi fick information om patientsäkerhet och hur kritik från IVO hanteras, Lex Maria och vårdskador för att nämna några saker. Tjänstepersonen Sandra talade, vi inbjudna lyssnade och frågade. En hel del ny information för mig.

Så fick vi information om digitaliseringsarbetet i regionen. Magnus berättade om olika projekt som pågår för att se vad som kan förenkla rutiner och närma vården och patienterna till varandra (min beskrivning). Som alltid ifrågasätts digitalisering eftersom långt ifrån alla kan, vill eller har råd att ha smarta mobiler. Magnus bedyrar att det är fråga om ett komplement till vanlig telefon eller fysiska möten.

Maria tog upp hur en kallelse från Region Kronoberg skulle kunna förbättras, förenklas, bli lästa. Aldrig tänkt på hur kallelsen ser ut, men hon berättade att det bevisligen finns de som helt sonika uteblir från en undersökning eller vad det kan vara, att vissa läser kallelsen och noterar dag, tid och plats, men inte övriga instruktioner. Så hur göra för att operationer etc ska bli gjorda på utsatt tid? Varje utebliven vårdinsats är ju slöseri. Marias område är just kommunikation och hon är fast besluten att förändra system för kallelser till det bättre.

Till dessa möten med Funkisrådet går det att skicka in frågor i förväg och svaren kommer också skriftligt. Den här gången var det frågor från HRF (Hörselskadades riksförbund), Strokeföreningen, Attention (Riksförbund för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar). Tyvärr hann vi inte diskutera frågor och svar särskilt mycket. Tycker rådet kan vara en bra ventil för att ta upp funkisfrågor och komma med inspel. Ska fundera på hur ”min” förening skulle kunna skriva frågor om OPT, organiserad prostatacancertestning. När kommer det till Kronoberg?

Ikväll är det föreläsning arrangerad av ProLiv Kronoberg  på temat ”Sex efterprostatacancer – vilken hjälp finns att få?” Sexologen Carina Danemalm-Jägervall föreläser. Paret Åsa och Kjell deltar också med ”Hur vi hanterat sexlivet efter behandling”. Sigfridsalen, IOGT, Vattentorget i Växjö. Klockan 18.00 fika, 18.30 börjar föreläsningen. Jag ska dit – och det betyder att jag missar Bibliotekets Vänners evenemang ikväll på Stadsbiblioteket. Poeten Lennart Sjögren läser ur sin senaste diktsamling, som är lovordad, ”Det röda äpplet”. Poeten Tina Persson inleder kvällen med dikter ur sin senaste, ”Tecken för en häst: en triptyk”. Klockan 18.00. Rekommenderar också den här föreläsningen!

I morgon är det regionfullmäktige, det sista med gamla majoriteten. Jag ska tjänstgöra. Ärendena är få och icke kontroversiella. Det blir ett kort möte som avslutas med lunch på Teleborgs slott. Det finns möjlighet för frågor om t ex sjukhusbygget, men inga beslut eller omröstningar.

Hur Växjö kommun och Region Kronoberg ska styras kommande mandatperiod är höljt i dunkel ännu så länge. För mig personligen är det helt klart att regionfullmäktige i morgon är mitt sista i den församlingen. Jag har kommit in under perioden som ersättare på grund av att personer före mig på förra valets lista lämnat sina platser. Rekommenderar inte någon att sitta i både region- och kommunfullmäktige. Det som skulle varit sista mötet med gamla Växjö kommunfullmäktige i augusti ställdes in. Tror nästa möte med nya fullmäktige är 18 oktober. Utgången i valet befäster vår lista och jag har uppfyllt mitt löfte till barnen; Ta ledigt! Hur det känns? Ska jag skriva om senare. Nu dags att avsluta och gå ut i vackert höstväder.

Carin Högstedt

Växjö 20220920

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *