Adventsstjärnor, huskurage, sociala företag, 200 kvinnojourer, rivningstomt får bostäder

Riktigt otäckt väder, regn med snötendenser. +-0 grader. Tack och lov ljus i mörkret – i fönster och träd, på balkonger, lyser så vackert. Jag satte ljusslingor i sockertoppsgranen igår. Har en slinga till. Lyser upp successivt. Lite tidigt nu, tycker jag. Lycklig över den första pappersstjärnan i mitt liv! Var väldigt avis på alla de som i slutat på 1950-talet hade adventsinnovationen i sina fönster, alla var orangeröda.

I lördags första spadtaget på rivningstomten i Sandsbro centrum. Visste jag, men missade. Hade verkligen tänkt att gå dit. Men noggrant refererat i lokala Smp. Byggföretaget GBJ har ägt tomten sedan 2008 och Sandbroborna har levt med fula ödetomten ännu längre. Nu ska det bli 42 bostadsrätter och 15 är sålda i dagsläget. Hoppas att allt går i lås och Helgablick, som området döpts till, förverkligas utan problem. Lycka till GBJ! Stor publik på spadtaget.

I lördagens Smp gick också att läsa om ”Huskurage – ett sätt att förhindra våld i nära relationer”. Huskurage betyder att bostadsbolag informerar sina hyresgäster om att vara vaksamma och anmäla när de märker att något är misstänkt fel, hör eller ser att någon utsätts för våld. Man kan också ge fastighetsskötare utbildning i ämnet. Växjös kommunala bolag Växjöbostäder och Vidingehem är anslutna till Huskurage sedan flera år. Om jag minns rätt så kanske 8-10 år sedan partikamrat Eva-Britt och jag aktualiserade metoden och fick igenom det utan besvär.  Enligt tidningen är det ett fåtal privata bostadsbolag som känner till Huskurage. Peter Rung, en av grundarna till Huskurage, tycker att det borde vara en nationell strategi. Kan bara hålla med. Lisa Magnusson, ledarskribent i DN, skriver om Kvinnofrid på ledarsidan idag, eller bristen på frid. ”Inte heller på en mer övergripande nivå är mäns våld mot kvinnor en riktig fråga”. Jo, alla håller med om att det är förfärligt när män slår, våldtar, trakasserar etc. Men det är inget som debatteras. Nya regeringen har lovat höjd ambitionsnivå och anslagit 50 milj kr till arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck. Dela det med ca 200 kvinno- och tjejjourer som finns i Sverige och gör ett riktigt jobb för att stötta, skydda offren och förebygga. Inga svindlande belopp för att motverka det nerbrytande våldet mot kvinnor/flickor, psykiskt och fysiskt. 20 kvinnor mördades 2021. Hur många kvinnor fick ett livslångt trauma efter en våldtäkt?

Läser i Lokaltidningen om att företaget Tempus ska upphöra. Tempus är ett privat företag med djup förankring i social verksamhet. När jag en gång var ansvarig i kommunstyrelsen för ”social ekonomi” så var Tempus delaktig i nätverket med andra sociala föreningar och företag. ”Macken” var stjärnan, som blev rikskända i media för sitt arbete med innovationer, företagande, miljötänkande, med cirkulär ekonomi, återbruk etc. Det fanns flera och kommunen var engagerad på både nationell och internationell nivå, förutom det lokala.  Åter till Tempus. Framför allt har det blivit cyklar som de ägnat sig åt, insamling och renovering av cyklar. Många arbetslösa och nyanlända har fått arbetsträning och praktik i cykelverkstaden. Men nu avslutar den drivande kraften genom åren, Leif Håkansson, verksamheten för sin del. Kan bara hoppas på fortsättning av någon annan plus att det nya styret i kommunen ska uppmuntra det sociala företagandet, den icke vinstdrivande och den ideella rörelsen. Behövs så väl som alternativ till privat och offentlig verksamhet. Den avgångna majoriteten har inte visat något intresse på sina 16 år. För att uttrycka det mycket milt.

Regnet blir alltmer snölikt. Marken, sjön, himlen går i gråton. Skönt vara inomhus. Rätt lugn vecka. Nästa fullproppad med möten. Pepparkaksbak med barnbarnen stundar kring Lucia.

Carin Högstedt

Växjö 20221205

@hogstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *