En flickas memoarer, enkla hjälpmedel, Källreda, julmat hela veckan, nu varva ner inför jul

Fredag förmiddag. Molnfritt i min utsikt. Minus 13 grader. Fåglarna i farten. Gäller att hitta ätbart för att överleva. Ska komplettera fågelmatarna med talgbollar.

Detta var en vecka då många föreningar hade sista mötet för året med julmacka/julbricka/julbord. Två av ”mina” föreningar hade möte på Villa Vik, restaurang, en gång  bostad för operasångerskan Kristina Nilsson, född i Kronoberg på torpet Snugge. Villa Vik är härlig miljö, sommar som vinter.

Sista mötet i Omsorgsnämnden för min del i onsdags. Väldigt mycket information om pågående projekt med mera. Personal från privata företaget Nytida informerade om sin verksamhet i kommunen och speciellt om Källreda, boende för personer med funktionshinder. Det ligger mycket avsides, utan kollektivtrafik. Man tar sig dit på små vägar. Körkort är ett absolut krav för att få arbete här.  Bra information om ett boende som är väl förankrat sedan många år i skogsbygden i norra kommunen.

En sista votering den här mandatperioden om V-motionen om ökad grundbemanning. Vi förlorade med 8 – 7. Från första januari träder nya regeringen in och den nya nämnden. Jag känner mig lugn för att nya fullmäktige kommer att svara positivt på motionen. Däremot är det ju uppenbart att generositeten med statsbidrag till kommunernas äldreomsorg minskar. De brister som kom i ljuset under pandemin är bortglömda, vilket jag befarade. Har tjatat om detta med underbemanning och underfinansiering, inte minst i bloggen. Det är så viktigt. Måste finnas bra villkor om folk ska vilja arbeta inom vårdyrkena.

Mötet med nämnden startade med jullunch 11.30 och pågick till 17.40. Då var jag rejält försenad till nästa möte, min bostadsrättsförenings styrelsemöte. Avslutningstal av ordförande och vice ordförande och resumé av mandatperiodens större händelser av förvaltningschefen. God stämning.

Sista studiebesöket i verksamheten i tisdags på Elme hemvårdsgrupp. Det är ett familjedrivet företag som började från noll och nu har 50 omsorgstagare. Noggrann information från ledningen. Även personal som hade matrast deltog i samtalet. De var mycket nöjda med att även enkla hjälpmedel ska bli avgiftsfria enligt den kommande kommunledningen. De ser att omsorgstagarna inte har de hjälpmedel som finns och som de borde ha i sin vardag. De avstår av ekonomiska skäl eller köper dålig kvalité. Jag fick ett gott intryck av informationen. De har också fått bra resultat i mätningar av omsorgstagarnas nöjdhet.

Helårsprognosen för Omsorgsnämnden ligger på +36 miljoner. De pengarna behöver omsättas i verksamhet. Hoppas att det går att lösa utan att överskottet hamnar i det egna kapitalet med stark begränsning i användandet.

Intressant i DN i söndags (21/12) om ”Här är vårdpersonalen som har 30-timmarsvecka och heltidslön”. I artikeln redovisas ett antal projekt/försök eller permanent verksamhet med kortare arbetstid i Sverige. Mer och fler än jag trodde! Kommuner och regioner har förstått att de behöver nya tag för att kunna behålla och anställa personal.  T ex Mölndals sjukhus, där man på en operationsavdelning har 32-timmarsvecka för under- och sjuksköterskor. Fler har behövt anställas men övertid och sjukfrånvaro har minskat.

Läser Annie Ernaux – En flickas memoarer. Ja, intressant, högst läsvärd. Hon skriver i den boken om sommaren 1958. Hon var 18 år då. Jag var 13. Hon skriver om författare och böcker hon läste. Jag har också läst dem. Sartre, Camus, Simone de Beauvoir…men inte som 13-åring utan några år senare. Kanske att jag tycker boken är så bra för att vi, hon och jag, rör oss som unga i samma tid?

Nu börjar föreningslivet gå ner i varv. Ett möte kvar nästa vecka. Resten är hushållsarbete och julbestyr. På söndag pepparkaksbak med barnbarnen.

Mitt bloggföretag, 123min sida, har gått upp i ett annat företag, vilket stökar till det för mig, som avskyr att lägga tid på att få det digitala att fungera smidigt. Eller ärligare: Jag begriper inte instruktionerna. Men allting ordnar sig.

Ha en skön helg!

Carin Högstedt

Växjö 20221216

@hgstedt

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *