Pepparkakor, sjukhus i Räppe, Trafikplats Fagrabäck, Fölster, julveckan, ingen stress

Måndag kväll i julveckan. Glashalt ute. En jätteskock gräsänder passerade på gården idag. Isen ligger ju. Men det brukar vara öppet vatten i kanalen mellan Toftasjön och Helgasjön. Men så många får knappt plats där.

Igår var det pepparkaksbak med barnbarnen här hemma. Köpt deg på COOP. Sedan blev jag tveksam om det inte var för lite deg. Köpte igen och nu fanns ekologisk deg. Båda gick åt i ett nafs. Så nu är vi försörjda med pepparkakor ett år framöver igen. Gjorde även en godis på cornflakes, kokos och Myssli plus choklad. Första gången. Gott för att vara rätt nyttig. Barnbarnen 14 och 15 år är vana vid bakning hemifrån, ja, de är säkrare än jag. Sedan hade vi fikastund med deras farmor och mamma. Och så ett par omgångar med spelet Uno.

Det har jag skrivit många gånger, men det tål att upprepas; Växjö kommun har så många invånare som är så engagerade i kommunens/regionens utveckling och skriver artiklar och insändare med hög halt av fakta om aktuella frågor. Det är verkligen bra! Det kommer också en strid ström av medborgarförslag. Speciellt om trafikfrågor och miljö/klimat. Det är en tillgång, när medborgarna är på alerten. Det som engagerat på senare år är framför allt bygget av nytt sjukhus i Räppe, ett beslut som framför allt blev aktuellt och tillstyrkt mellan två val. I dagens Smp har Bengt Järhult, allmänläkare i Ryd och Christer Petersson, allmänläkare Växjö, en artikel om behovet av fast läkarkontakt, om IVOs kritik av bl a vårdplatsbristen på nuvarande sjukhuset i Växjö. Mycket läsvärt! De menar att en fast läkarkontakt kan minska behovet av vårdplatser, rädda nuvarande sjukhus och så kan vi sätta punkt för ”Räppeäventyret”. De menar också att kostnaderna för nytt sjukhus ska bedömas av oberoende. Det som sas vid beslutet är inte giltigt idag.  Nu har jag komprimerat väldigt mycket. Måste läsas.

DN Debatt idag (19/12) har en artikel av Stefan Fölster, docent i nationalekonomi. Han skriver om ”Meningslösa regleringar höjer priserna i onödan”. Fölster är en person i Timbrosfären, som jag tycker är intressant. Inte sett hans namn på länge men läser artikeln. Han tar fram regler inom olika områden (livsmedel, bygge, klimat…) där regleringen ökar priset för konsumenter – och enligt hans bedömning helt i onödan. Tycker det han skriver är värt att seriöst värdera av de politiska partierna. Kan ju verkligen tänkas att regelverk är direkt kontraproduktivt. Han flirtar med alla i sista meningen: ”Missa inte chansen att ge alla som går på knäna ett rejält reallönelyft”.

Ja, nya sjukhuset i Räppe är ett ofta återkommande insändarämne. Mindre ofta skrivs om Trafikplats Fagrabäck och det helt otroliga vägbygget som ska starta i Växjö. En rondell som vissa tidpunkter på dagen åstadkommit bilköer, ska byggas om och bli tre rondeller. Det hela tar ett par år att bygga och kostnaderna vet vi inget om, för de sattes för flera år sedan och är säkerligen inte giltiga längre.  Kommunens borgerliga ledning med stöd av MP och S har sagt ja hela vägen. Det har bl a inneburit att naturreservatet Fylleryd minskats. Det är inte precis en stjärna i en kommun som säger sig vilja vara miljökommun. Tänk att ta bort en vacker del av ett naturreservat för att bilarna ska kunna passera snabbare! Sent omsider – Vänsterpartiet enda partiet med rak hållning från början – så kommer då och då inlägg om att stoppa bygget. Det har inte startats med grävskopor ännu. Vad kostar det hela i nuläget? Redovisa det! Lägg pengarna på cykelvägar och järnväg i stället. Det är framför allt staten som har bollen. Men kommunen kan ju säga ifrån.

I morgon styrelsemöte med V Växjö, sista för i år. Jag får ett protokoll att skriva. Annars lugnt och ingen julstress.

Carin Högstedt

Växjö 20221219

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *