Issörja, dammsugare, träff med patientföreningar, träff med biblioteksvänner, träff med demokratiutredare…

Issörja i hela sjön. Gräsänderna samlas där de hittar öppet vatten. Snö, snö. Vågade mig i alla fall ut med bilen. Krypfart. Hörde på radion om stopp i trafiken runt omkring. Ville ändå i väg för att köpa ny dammsugare och det är gjort. Samma expedit som jag köpte tvättmaskinen av för några veckor sedan. Trevlig. Kändes tryggt. Den gamla dammsugaren har gjort sitt under runt 20 år. Hoppas det är bra väglag i morgon så jag kommer i väg till Braås och auktionen där. Behöver se sakerna i verkligheten. Fotona på nätet bra, men lätt att ta miste på storlekar och konsten svårbedömd. Så roligt med auktion igen!

Fredag eftermiddag. Veckan som gått bjöd på möten som lyfte. V.s regiongrupp hade via Idé- & Kunskapscentrum (IoKC) bjudit patient- och tillgänglighetsföreningar till samtal. IoKC är paraply kan man säga för inte mindre än 26 föreningar, som finns inom Kronoberg. 13 föreningar kom med en eller flera ledamöter: SRF Kronoberg (synskadade), Parkinsonföreningen, Osteoporosföreningen (benskörhet), Attention/Spes (neuropsyk/suicid), FUB (utvecklingsstörda barn och unga), ProLiv Kronoberg (prostatacancerföreningen)… Eftersom jag i många år haft uppdrag i kommunstyrelsen att ägna mig åt tillgänglighetsrörelsen har jag lärt känna många av föreningarna och företrädarna. Nya kommer till men en del är gamla bekanta. Frågor känns igen och nya kommer till. Som alltid krävs det mycket kämpande inom denna grupp för att få gehör. Representant för Osteoporos föreningen tog upp att det finns en maskin som kan analysera och mäta benskörhet i regionen. Den finns på sjukhuset i Ljungby. Kön till denna mätmaskin är mer än ett år. Varför är det så? Varför inte ha en sådan i Växjö också? Hur mycket kostar skador som orsakas under kötiden? Vi från (V) vet inte. Ny fråga att ta upp. Varför har Region Kronoberg ingen Parkinsonskola? Det finns på andra orter.  Jaha, tänker jag, jag har ju gått artrosskola så jag förstår behovet. Och i Helsingborg finns en skola för barn/unga med autism… Så bra möte! Lugnt och informativt. Behovet av busshållplats där vi befinner oss är väl känt. Här finns alltså i fina lokaler en mängd föreningar och människor i behov av kollektivtrafik för att ta sig hit, lite utanför staden, i Räppe. Har ännu inte lösts på, tror jag, två år. Vi har en länstrafik med stora underskott på passagerare och inkomster. Så gör något i detta Räppe, där ni ska bygga nytt sjukhus. Vardagen ska fungera för alla hela tiden – utopier är en annan sak.

Så styrelsemöte med Bibliotekets Vänner. Planering för årsmöte, planering för hösten börjar redan, genomgång av Kulturnattens aktiviteter… Och mellan varven inspirerande samtal litteratur, om litteraturkanon eller ej, om det faktum att läsförståelse är på nedgång. I samtal kommer idéer som vi i denna förening kan göra till programpunkter i vår verksamhet. Det lyfter. Vi är inte vanmäktiga.

Så igår ett studiebesök av V.s kommunala grupp på ID (Institutet för lokal och regional demokrati), en ideell förening med Region Kronoberg, Växjö kommun, Linnéuniversitetet och Länsstyrelsen som huvudmän. Föreningen har i nuläget fyra anställda och arbetar som konsulter kan man säga åt de som vill ha projekthjälp, utvärderingar med mera att göra. Mycket betoning på integration och mångfald, nationellt och internationellt.  Vi träffade Daniel som jobbat med detta i 30 år, sa han, och Alexander. Eftersom jag var ordförande i ett antal år, även vice ordförande, så tror jag det blev 10 år i denna förnämliga förening med viktiga uppdrag.  Inte minst samarbetet med en kommun i Sydafrika har verkligen fördjupats genom åren liksom med Kosovo. Verkligen en trevlig förmiddag med intressant information. Det finns hopp, tänkte jag, som ibland misströstar om någon framtid över huvud taget för mänskligheten.

Ser att nästa vecka är fylld av givande möten, men i rimliga proportioner. Men sanningen att säga: Jag saknar tiden när jag aldrig gick upp senare än kl sex och ofta var på arbetsrummet i kommunhuset kl sju för att hinna med allt jag hade på dagordningen. Mycket bra arbetsplats i kommunhuset. Trivdes i ”politikerkorridoren”. Nära till dialog med övriga partier, nära till hjälp av tjänstepersoner, nära till folket på stan.

Carin Högstedt

Växjö 20230203

@hgstedt

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *