50 år i Sandsbro och HSB, domherrar o rödhake, Detaljerna o Genberg, naturreservat o trafikplats

Vad är det som händer? Plötsligt när jag skådar ut över altanen och fågelmatarna så ser jag fyra domherrar och en rödhake. De plockar på marken och syns ett tag. Så är de borta. De är sällanbesökare. Sköna färgklickar i det gråa vädret. Nu växer lågtrycket. Känner det i lederna. Stormen Otto är på ingång.

Mycket roligt i veckan hittills. Alla Hjärtans Dag hade vi årsmöte med Vänsterpartiet Växjö. Det blev långt – och roligt. Det var många skratt och många skämt, inte minst från presidiet. Samtidigt bra diskussioner och vi voterade om motioner och vi ökade ambitionerna i verksamhetsplanen etc. Fikat på Tallgården på Araby var riktig gofika, dagen till ära. Vi valde ny ordförande, Pernilla Ramström, och avgående Kristian Rappner blev vice ordförande. Några helt nya i styrelsen, bådar gott. Jag är kvar i styrelsen och som sekreterare.

Dagen efter var det årsmöte i Bibliotekets Vänner och efter det korta mötet en för mig helt ny bekantskap, författaren Ia Genberg med boken Detaljerna. Vår ordförande i vännerna, Christer, och Ia hade ett estradsamtal (fint ord) om boken, som verkligen väckte intresse hos oss som inte läst den. Kan nog uttala mig för alla dessa. Många i publiken hade läst och var också nyfikna. Minst en bokcirkel som läst och diskuterat Detaljerna var där. Samtalet ledde till skratt och nya kunskaper om att skriva utan att använda kronologisk ordning på händelser, att skriva kompakt, att skriva en sida ena dagen och radera den andra – lika med långsamt skapande. Nästa kväll med Bibiotekets Vänner är under Wägnerveckan, 7 mars och då kommer Björn Wiman och talar om sin bok ”I en sal på lasarettet” som handlar om hans mamma och TBC.n/turberkulosen/lungsoten, en folksjukdom in i vår tid.

Träffade en man som bor några 100 meter från mig. Han har bott i Sandsbro och sitt hus i 50 år, sa han. Jag räknade snabbt efter. Det har jag också – för 50 år sedan kom familjen från Nydalavägen inne i stan till Sandsbro och nybyggd villa. HSB byggde många villor i Sandsbro och sålde. Sedan byggde de bostadsrätter, Sjöbol, Där bodde jag också, efter skilsmässa. Så byggde HSB bostadsrätter i kv Sågverket, dit maken L och jag flyttade 1987. Där bor jag fortfarande och igår kväll var det styrelsemöte i föreningen och jag var där som vice ordförande. Man kan lugnt säga att jag varit både Sandsbro och HSB trogen. Sjöarna och skogens närhet är tillgångar. För 50 år sedan var det storskog man cyklade genom när man skulle till stan. Nu är det bostäder och handels- och företagscentrum. Hoppas att Fyllerydsskogen får vara skyddad i framtiden. Säker går aldrig att vara. När till och med naturreservatet i skogen naggas/minskas för att dra nya bilvägar och bygga trafikplats Fagrabäck, så kan ju vad som helst hända. Pinsamt nog var V enda partiet som inte ville bygga trafikplatsen. Hur ser det ut idag? Jo, vi har sällskap av MP numera. Är det någon instans – Trafikverket är huvudman för bygget – som kollar vilka pengar vi pratar om i nuläget? 300 milj kr för flera år sedan har vuxit till? Troligen förskräckande siffror, men prestigen kanske struntar i det.

Haha! Så fel jag hade. Hämtade kaffe i köket och tittade ut på fågelmatarna som vanligt. Domherre och rödhake!  De är alltså i krokarna.

Ha en skön helg!

Carin Högstedt

Växjö 20230217

@hgstedt

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *