Flickan med pärlörhänge, Vermeer och Delft, Tracy Chevalier, Valnämndsuppdrag och lovvecka

Läste Tracy Chevaliers ”Flickan med pärlörhänge” och blev helt betagen i flickan och  konstnären som målade henne 1664-67 i Delft, Holland, – Johannes Vermeer. Kanske var det 7-8 år sedan. Jag bestämde direkt att till Delft måste maken L och jag åka på påsksemester. Det blev några dagar i den lilla staden utan biltrafik. Och mycket musèer, tavlor och porslin. Läste det som jag kom över om Vermeer och hans familj. Inte så mycket. Finns ingen avbildning av honom. I DNs Kultursöndag (19/2) berättar Birgitta Rubin om den gåtfulle Vermeer och hans målningar av vardagsscener. Det sägs att han jobbade långsamt, ungefär två tavlor per år.  Mycket intressant lång artikel om Vermeer. Största utställningen någonsin med Vermeers verk är nu utställda i Amsterdam, på Rijksmuseum. Tavlorna är lånade från olika museer. Flicka med pärlörhänge ska tillbaka till modershuset redan i slutet på mars. Ny forskning har också tagits fram och ska väl gå att komma över. I dagsläget är alla biljetter till utställningen slut, men fler ska tas fram och ökade öppettider om jag förstår rätt.

DN hade också igår eller förrgår ett alldeles otroligt bra avslöjande om hur elbolagen tjänat storkovan och skattebetalarna förlorat på att Sverige inte följt EUs lagstiftning om övervinster som alla andra länder gjort. Mycket läsvärt och fullt begripligt. Handlar om ett antal miljarder som skulle gått tillbaka till elkunderna från 1 dec 2022. I Sverige blir det från 1 mars 2023. Ska bli intressant att få höra orsaken.

Det är sportlov och igår var barnbarnen här, när föräldrarna arbetade. Lagade vår vanliga lunch som vi tycker mycket om, spelade spel och så körde jag dotterdotter till frisören men innan dess hann vi med ett besök i butiken ”Busfrön”, secondhand, och inte bara barnkläder som jag har trott. Vi köpte den väska hon hade sett tidigare. En hel dag utan möten. Det är glest under lovveckan. Men på torsdag är det första mötet i Valnämnden, där jag nu är ledamot. Läst en del handlingar idag. Intressant. Jag har ju upplevt många val från väljarens sida, men nu är det inifrån som gäller. Redan till hösten blir nämndens möten frekventa inför planeringen av EU-parlamentsvalet i juni nästa år. Det är många som ska anställas som valförrättare, många lokaler som ska bokas och mycket att hålla reda på så inget går fel. Inte särskilt partipolitiskt uppdrag, men även det ska göras.

Nu får det vara kväll. I morgon chaufför åt dotter som ska göra liten operation och inte får köra bil. Skönt att ha tid för de sina ibland.

Carin Högstedt

Växjö tisdag 20230221

@hgstedt

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *