Fullsatt! Vilket intresse för sjukhus o sjukvård i regionen! Funkibator, Diakonicentrum, Patientråd.

Wow! Vilka applåder! Vad mycket folk! Hela Palladium fullsatt plus folk på läktarna i den gamla biografen. Numera återuppstånden biograf (Folkets bio) och kulturell arena. Det hela var en debatt- och infokväll, arrangerad av föreningen Växjö Forum, som intresserar sig och andra för Växjös utveckling – hittills med mycket fokus på simhallens fortlevnad såväl som nytt sjukhus i Räppe eller omvandla det som finns i centrala Växjö. Sjukhusfrågan intresserar många invånare i Region Kronoberg och inte minst i Växjö kommun på grund av placeringen här. Vad händer med Växjö centrum när ca 6 000 besökare per dag slutar röra sig där? Hur mycket kan kostnaderna för lokaler öka – utan att det går ut över vården och personalen? Bra två exempel på frågor och tankar som rör sig i våra huvuden, vi som ser hur sparandet redan är en verklighet i regionen. Ännu har inget annat parti än (V) och (L) tagit avstånd från Räppeplanen. Men ifrågasättandet från medborgarna har successivt ökat ju mer fakta som kommer fram. Föreningen Växjö Forum har visat sig synnerligen aktiva och deras arbete inger respekt – och nu otroligt mycket folk en vanlig måndagskväll. Föreningen har funnits i 1,5 år.

Ja, den här vanliga måndagen var full av intryck på fyra möten. Deltog i ett digitalt årsmöte med föreningen Funkibator, en unik förening som ägnar sig åt allt möjligt, tillsammans med och för personer med funktionsnedsättningar, barn, unga, vuxna.  Attityden är genomgående positiv och optimistisk. Under senare tid har de ägnat sig mycket åt ukrainska flyktingar. Funkibators böcker för barn (40 olika) översätts till olika språk och nu var drygt 7000 ex på ukrainska ute. Verksamheter i full gång, ekonomin OK, 15 anställda… Det kostar bara 50 kr att vara stödmedlem och få delta i årsmötena t ex och få info om allt som händer i lokalerna på Söder i Växjö.

På förmiddagen var det möte med regiongruppen. Kunde notera att det möte vi hade med 14 patientföreningar för några veckor sedan sätter spår i vår verksamhet. Det vi fick höra på mötet från olika föreningar gör vi till politiska förslag. Således beslutade vi om interpellation om behov av ytterligare en bentäthetsmätare. Finns bara en i regionen och väntetiden är ett år. Inte bra för hälsan. Ytterligare en interpellation lämnas in. Handlar om behov av Parkinsonskola, vilket lär finnas i andra regioner. Så beslutade vi om en motion om en förändring och förbättring av Patient- och funktionsvariationsrådet, så att även ungas föreningar och små föreningar får vara medlemmar. Därtill att det blir mer dialog och inte bara information från regionens sida.

Avslutar nu och återkommer ikväll efter bl a lunch med V-kamrater på Diakonicentrum. Därefter möten och ikväll är Sven-Erik Liedman på Stadsbiblioteket, då Bibliotekets Vänner arrangerar föredrag.  Liedman kommer att tala om sin senaste bok om ålderdomen, bara alltför aktuell för min egen del.

Senare under dagen:

Så hemma en stund. Det var mycket bra på Diakonicentrum. Vi var 6-7 V-partister som åt lunch och sedan fick information av diakon och volontär plus praktikant. Det är många aktiviteter det handlar om; härbärge för hemlösa på vintern, frukost och lunch till gäster, matkassar till behövande hemma, gudstjänster, samtal, hämtning av svinn hos olika företag och butiker…Samverkan med kommunen och andra ideella aktörer som Röda korset och Ulriksbergskyrkan. Givande samtal om hur verksamheten går runt med många och ökande antal gäster. Skulle inte gå utan volontärerna.

Så till minimöte med arbetsgrupp inom styrelsen för ProLiv Kronoberg. Planering, idéer, utveckling… Jamen det kommer att bli bra. Vi har ett förslag.

Sol idag faktiskt och plusgrader just nu. Krokus blommar och scillan skiftar i blått – eller ser jag vad jag vill se. Nya glasögon kommer om en vecka apropå det. Och precis när jag tänkt att mina vinterhandskar hängt med ytterligare en vinter (brukar glömma dem, tappa dem), så glömde jag dem och de är hittade och jag ska få dem ikväll på föreläsningen om ålderdomen. Små saker lyser upp.

Bofinkar, rödhakar, koltrastar, grönsiskor, ett andpar är stamgäster i och under fågelmatningen.

Carin Högstedt

Växjö20230328

@hgstedt

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *