Nu stämmer vi staten, Aurora, rättvisa för djuren, “bajsvatten” för 2 miljarder, NATO och Vättern

När schimpanserna hade rymt från sin park, blivit jagade och några skjutits, såg jag ett foto i en tidning, troligen DN. Det var taget på lite håll, aningen suddigt. Hen, tror det var en hon schimpans men inte hundra, satt på en bänk och var jätteledsen. Som vilken människa som helst som förlorat anhöriga/vänner. Så väldigt ledsen. Det klack till i mig. Hur bestäms vilka som är människor och vilka som är djur? Vad är definitionen? Var går gränsen? Naiva frågor kan tyckas, men jag har använt för lite tid till att läsa in mig på dylikt. Maken L plöjde tjocka böcker om historisk utveckling. Finns säkert i mina bokhyllor någon att ta itu med. Blir inte av med fotot av schimpansen inne i huvudet.

Så läser jag i gårdagens DN (22/3) artikel med rubriken: ”Bör djuren ha samma rättigheter som människor?” Patrik Svensson skriver om ”en radikal idébok om ett nytt sätt att tänka på levande varelser”. Det är Martha C Nussbaum som skrivit ”Justice for animals. Our collective responsibility”, rättvisa för djuren, vårt gemensamma ansvar. Svårt att på lite plats beskriva tankegångarna, men utgångspunkten är det faktum att människan tagit makten över det mesta levande på jorden, att det leder till mycket lidande och arters utplåning. Det blir allt mer svårare att skilja ett mänskligt medvetande från ett djurs, enligt nutida forskning. Synen på djur som själlösa automater håller inte längre, enligt Nussbaum. Människan ska ta ett större moraliskt ansvar för rättvisa åt djuren, förbättra stausen, Vi människor har i stor utsträckning gjort flora och fauna till experimentlaboratorier. Två tredjedelar av däggdjur i världen är tamdjur som föds och dödas för att ätas.

Jag har flera gånger tidigare skrivit om att ge t ex vattendrag juridisk status. Ombud utses för att försvara floden, eller vad det är, för nersmutsning och utsläpp. Detta har förverkligats i några andra länder. Mitt förslag är att ge Vättern en juridisk status med rättigheter. Jag har uppfattat att NATO haft skjutövningar kring sjön och att boende reagerat starkt – mot NATO och mot riskerna för dricksvattnet. Med ett ja till NATO förefaller behovet av skydd än viktigare. Tänk om vi använde resurserna till att ge allt levande rent vatten. Två miljarder människor dricker ”bajsvatten” enligt FN.

Finns det hopp? Ja. Det är nu en stämning mot staten inlämnad till tingsrätt och godkänd. I domstolen är det ca 300 ungdomar som står bakom stämningen inklusive Greta Thunberg, Ungdomsorganisationen Aurora står bakom och de vill att staten ska förklaras skyldiga att vidta åtgärder, göra saker, för att begränsa klimatförändringen. Hoppet står till de yngre som inser att deras och deras barns och barnbarns framtid är i farozonen för att uttrycka det milt. Det vet vuxna och äldre också,men gör för lite. Även klimat- och miljöministern vet och håller med ungdomarna. Hon är också orolig. Så var sitter proppen? Obs ironi. ”Nu behöver vi alla stämma staten!” säger Johan Ehrenberg (ETC 22/3). Ja, det är lite ovant, att gå till domstol mot oss själva, men uppenbarligen nödvändigt. Något liknande har hänt i Holland, Urgendamålet. Tack Aurora!

Två besök på sjukhusets ögonklinik, två hos optiker. Inga fel på gula fläcken eller dy. Nya glasögon kommer. Skönt.

Medlemsmöte i V Växjö igår kväll. Ett ämne: Nytt partiprogram ska tas på kongressen i maj 2024. Programkommissionens ordförande redovisade hur kommissionen tänker. Det blev många frågor och åsikter som ventilerades. Spännande att lyssna till en hel del nya medlemmars engagemang. Kommer att bli intressant debatt i partiet, tror jag. Pandemin satte stopp för programarbetet under ett par år. Nu är det i gång. Jag var på Bäckgatan 14 även tidigare under dagen. Det artar sig. Folk tittar in, bl a tre studenter som hittat till oss 8 mars. Tre unga kvinnor som går på LNU, intresserade av vad vi tycker, tänker och gör. Roligt.

Regnar, regnar. Men grönsiskorna väjer inte. Ett tiotal söker frön på marken under fågelmataren. Och mitt ibland dem en bofink. Senare idag till Rottne för invigning av nya lokaler till hemvården. Innan dess städa.

Carin Högstedt

Växjö 20230323

@hgstedt

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *