Turbokycklingar kontra lekfulla hönsbarn. Regionens egna kapital – en tummetott? Väg 941? Eftersatt demensvård?

Långfredag. Gråväder. Snön borta – igen. Uppe tidigt, full av ambitioner. Ja, i alla fall ända fram till 8.30…  Ett andpar har redan uppvaktat. De här två kommer ända fram till altandörren. Står och trampar tills jag kommer ut med något gott.  I övrigt många bofinkar och några pyttesmå rödhakar.

Lyssnade på radion till frukosten. Kom in på något jag tror var Naturmorgon, som tydligen var i trakten, hos Maria Wannestål (författare m m), som jag känner, och hennes höns. Intressant att höra om hur kycklingar leker – om de får en chans. En avgrund mellan ett värdigt liv för höns och kycklingar och verklighetens hönsfabriker och så kallade turbokycklingar. De senare växer upp så fort att de har ont och är skadade.  Långt från en lekfull tillvaro för att uttrycka det milt.

Den gångna veckan startade med diverse uppdrag och möten och blev också en del samvaro med barnbarnen. Hela onsdagen lyssnade jag på regionfullmäktige. Ska skriva mina intryck av dagen i V-gruppens flygblad RegionNytt. När en själv sitter i fullmäktige är en väldigt upptagen av att bedöma om en ska begära ordet, vad som i så fall ska sägas och hur det ska uttryckas. Jag, som inte är med, kan lugnt anteckna, bedöma stämningen i salen och avgöra huruvida frågor från allmänheten och ledamöter får rimliga svar.

Långt möte, mycket gott humör och outtröttlig pratglädje uppfattade jag via Öppna Kanalen Växjös direktsändning. Maken L kämpade länge för att få igenom direktsända fullmäktigen. Det var trögt med den transparensen. Nu tror jag inte någon vill vara utan inspelningen. Samma motstånd fanns i kommunfullmäktige, men med tiden fattade övriga partier att V hade en demokratisk poäng och nu är det självklart att kommunfullmäktige spelas in.

I Regionfullmäktige startar sammanträdet med Allmänhetens frågestund. Korta frågor, korta svar under en halvtimme. Senaste mötena har haft flera frågare från allmänheten och halvtimmen används verkligen vettigt till sista sekund. Det är bl a Växjö Forums medlemmar, som inta bara skriver insändare utan också använder denna arena maximalt för att få svar på frågor kring bygget av nytt sjukhus i Räppe, dess kostnader och vilken skuldsättning som Region Kronoberg klarar rent ekonomiskt. Kan ledamöterna  tillsätta en oberoende granskning av den ekonomiska situationen? Frågan gick till Robert Fredriksson (SD) som svarade att ”vi ställer frågor och får bra svar”, det vill säga någon oberoende granskning behövs inte.

Ekonomen Marcus Turesson menade att regionen inte har något eget kapital att tala om, undantaget pandemiåren då det kom mycket statsbidrag. Turesson kallade regionens egna kapital för ”en tummetott” jämfört med vad som krävs. Mikael Johansson (M) ansåg att regionen är synnerligen transparent. De två är helt klart inte överens. Frågeställarna från Växjö Forum är som många i allmänheten plus ledamöter i V och L rädda för att själva bygget kostar så mycket att innehållet, vården, skadas. Sparplaner är redan i gång.  De här diskussionerna skulle naturligtvis ha genomförts före valet. Det kom i gång före valet men sent och nådde inte tillräckligt många. Nu är medborgarna verkligen på tå.

Efter intensiv diskussion med allmänheten är det ledamöternas frågestund. Korta frågor, korta svar på inte alltför komplicerade frågor. Åtta frågor ställdes: Emelie (S) till Ida Eriksson (M) om demensvården i Kronoberg – är den eftersatt? Ida – ska forska i saken.

Eva-Britt (V) tog upp fråga om synskadades svårigheter med incheckning till vårdbesök. Ida svarade att det ska lösas. Tillgänglighet för alla gäller. Matthias (V) frågade hur det ligger till med Väg 941s breddning, Första beslutet togs 2013. Mikael Johansson (M) svarade att info finns på Trafikverkets hemsida var i processen Väg 941 befinner sig, byggstart 2026. Det var väl 2024 senaste diskussionen i regionfullmäktige? Som exempel på frågor och svar.

Igår ägnade jag hela dagen åt privata göromål. Det hela avslutades med att jag med ovärderlig hjälp av svärson, dotter och deras lånade släpkärra kunde frakta bort min soffa, som tjänat i 10-12 år, till återbruket på Norremark och frakta hem den nya soffan från MIO, som också ligger på Norremark, Sätta ihop den, krävdes skruvdragare,  och konstatera att det blir bra. Mindre soffa och absolut inte nersutten. Inspirerar till även andra förändringar och städning. Hämtade också nya glasögon igår, så dammet syns bättre, på gott och ont.

Glad påsk!

Carin Högstedt

Växjö 20230407

@hgstedt

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *