Utelivet har börjat. Vad händer med tröjan jag skänker till behövande? Härlig påsk!

En fem sidor lång artikel i Dagens ETC (11/4) är mycket intressant. Den startar med ett 20 meter högt sopberg i Accra, Ghanas huvudstad. Högst upp går kor omkring och betar, står det. Men vad betar de egentligen? Nåväl. Det här är den globala modeindustrins bakgård. Sopberget består förstås av plast och matrester men också mycket textil. Det är det som ger berget stadga. Dessa tyger flyter ut i Atlanten någon km bort och det är alltså inte bara plast i havet som samlas utan även textilier. Dessa sopor täpper igen dagvattensystemen och bidrar till risk för sjukdomar som malaria och kolera.

Hur kan det bli så här? Ja, det kan man följa från det att vi vill göra oss av med kläder vi inte använder och skänker dem till en organisation som skickar vidare till länder som tar emot och människor som livnär sig mer eller mindre, mest mindre,  på att sälja det som går att sälja, men det oanvändbara samlas på tippen som växer till berg. Massproduktionen av kläder är av sämre kvalite än för 20 år sedan, enligt de som hanterar balarna. I slutänden blir de ett miljögissel i fattiga delar av världen – och ett globalt problem.

Det talas om att införa producentansvar i Sverige, men det har inte hänt ännu. Frankrike är enda landet som har infört det, dock otillräckligt.  Men inte ens återvinning och återanvändning fungerar i EU, men skyldighet för separat insamling av textil ska införas från och med 2025. Så ännu så länge kommer balarna med våra ”fast fashion” kläder till fattiga områden, där massor med människor bara kan hoppas att en bal innehåller något som går att sälja vidare. Kan bara rekommendera läsning av artikeln. När kommer alla led i produktionen, konsumtionen och tillvaratagande av textilerna att fungera hållbart?

Vilken härlig påskhelg det blev! Våren bröt ut, altanen torkade upp och jag tog itu med diverse röjning och rensning ute. Inte färdig. Det kostar på lederna att slita upp den marktäckande mattan som uppstått i rabatten utan min medverkan. Den kväver allt annat. Även idag rätt skönt ute. Bra det när nu vår partiledare Nooshi Dadgostar är på besök i Växjö. Jag med fler ska träffa henne på Dalbo torg i eftermiddag enligt det tajta programmet. Öppen talkshow ikväll på Kafé de Lux.

I morgon kväll 12/3 är Torbjörn Flygt i Växjö och pratar om sin trilogi som startade med Underdog 2001. Spännande föreläsning tror jag.

Carin Högstedt

Växjö 20230411

@hgstedt

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *