Serviceresor, patientföreningar, avstängd från mailen, Arabyfestival, Sibbehult, en ängel, Wiman

Just hemkommen från möte med Region Kronobergs Patientföreningsråd. Det är en ljuvlig kväll efter en varm och solig dag, då jag tog en simtur. 18 grader i vattnet. Men nu patientrådet. Bra möte. Det har blivit mer öppet för frågor på senare tid. Ordförande Ida Eriksson (M) sköter detta mycket bra och nu var även S-ledamoten i Hälso- och sjukvårdsnämndens presidium med och kommer att vara på alla mötena. Första informationen var om Serviceresor, det vill säga färdtjänst och sjukresor. Bra info och många frågor. 2025 kommer nya regler och då ska alla – även extra personal och vikarier – ha kunskaper om handikapp och bemötande och även kommer språkkrav att ställas. 26 trafikföretag har man avtal med, 14 000 samtal per månad hanteras, 25 anställda finns på beställningscentralen.. Ja, det är en mycket viktig och omfattande verksamhet som utgör många människors möjligheter till ett drägligt liv trots diverse brister i rörlighet.

Sista halvtimmen handlade om hur dessa möten kan förbättras och speciellt dialogen. Ida antecknade vad vi sade. Jag sitter där som representant för ProLiv Kronoberg och framför den föreningens åsikter och behov, men tänker också generellt. Jag har haft tillgänglighet på min agenda politiskt i årtionden i kommunen. Kom upp många goda ideer hur dessa möten kan förbättras. Verkligen. Bland andra krav på uppföljning. När vi i föreningarna framför synpunkter så kommer ofta svaret att ”det tar vi med oss” eller ”det ska vi titta på” men vad händer sedan?

Fortsätter i morgon, tisdag 30/5.

Ännu en vacker morgon med sol. Endast 17 grader i vattnet än så länge (kl 10). Absolut finaste tiden nu när syrenerna blommar som bäst och alla trädens blad är fräscht gröna. Igelkottarna detta år verkar vara nattdjur. De kommer fram i skymningen runt kl 22.

Sedan i torsdags fungerar inte min mail. Fick meddelande att postlådan var full. Inte omöjligt tänkte jag och började ta bort. Ägnade timmar åt städningen. Men inget hjälpte. Så till IT-avdelningen igår. Fick veta att de inte kunde hjälpa mig. Det hade med licens att göra och därför skulle jag kontakta kommunledningskontoret och två namngivna anställda där. Fick kontakt under dagen, men Martin förstod inte något av vad jag hade fått mig till livs. Ska själv nu prata med IT. Det är jobbigt att inte ha koll på sin post. Alla apparater är lika stängda; dator, ipads, mobilen. Missade ett digitalt möte med regiongruppen igår pga detta. Passade på att ta en simtur, rätt kort, i stället.

I lördags hade (V)s kommunala grupp utbildning. Vi höll till på Tallgården och var då nära Arabyfestivalen som var succé. Massor med olika maträtter i många stånd. Och det såldes slut enligt uttalanden i Smp. Ca 5 000 människor på besök. Underhållning och barnen fick åka brandbil, träffa polisen med mera. Tre partier såg jag vara där med info och redo för dialog: S, V, MP.

I fredags blev jag bjuden på resa till Sibbehult som ligger rätt nära Linneryd och Vilhelm Moberg-trakterna. Mellandottern tyckte vi skulle åka småvägar till Sibbehult, där det var visning inför en gårdsauktion på lördagen. Små vägar, okända vägar, bedårande byar och gårdar, blommande syrener även där det en gång funnits en stuga men inte längre syns annat än just syrener. Auktionen visade ett par generationers lösöre. Väldigt fina vävda trasmattor och textilier.  Pizza i Hovmantorp på hemvägen. Auktioner och småvägar på landsbygden är gemensamma intressen.

Björn Wiman i DN 28/5. ”Sjuka kvinnor kan bli kulturkrigets första offer”. Mycket läsvärd krönika om medicinhistorien och synen på kvinnor och livmodern som centrum för kvinnors sjukdomar och symptom. Skalpellen blev boten med brutala operationer och experiment. Svarta kvinnor särskilt utsatta. Ansågs mindre smärtkänsliga. Wiman ser en röd tråd in i vår nutid och sjukvård, då kvinnor inte blir tagna på lika stort allvar som män. Hela sjukvården är i medieskugga och trots att svenska folket säger gång på gång att sjukvården är viktigaste frågan, så är det inte den som diskuteras i politiken. Jämställd och jämlik ska vården vara och det är grunden för demokratin. Så bra skrivet!

I morgon är det stämma i Huseby Bruk AB. Då tar en ny styrelse vid och det ska bli mycket intressant att vara en del i den.

Dagens ängel har varit här när jag suttit och skrivit. Han kom från företaget NALO för att byta filter i köksfläkten, vilket görs i alla lägenheterna. Han lade märke till plasthörnen på fläkten, en trasig, en borta. Så har det varit i många år. Trist, fult. Han hade sådana hörn i bilen. Han skruvade dit dem. Fläkten som ny!

Carin Högstedt

Växjö 20230530

@hgstedt

www.maqt.se

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *