Lilla Björka, Schori, Hirdman, Axelsson, Liedman, Lundell, ilska och äckel, Oskarshamn

Oj! Vilket program! Lilla Björka i Berg, Elin Wägners hem i många år, har minsann MajGull Axelsson 5 juli, Pierre Schori 8 juli, Sven-Erik Liedman 9 augusti och Yvonne Hirdman 16 augusti. Jag vill lyssna på alla. Schori har varit FN-ambassadör bland mycket annat. Majgull är författare, Liedman professor i idé- och lärdomshistoria, Yvonne historiker och känd feminist. Liedman talar om sin bok ”November”, som handlar om åldrandet. Han var i våras i Växjö, inbjuden av Bibliotekets Vänner. Jag hörde honom då och kan rekommendera hans föreläsning. Ja, det blir några utflykter till vackra Berg i sommar. Yvonne Hirdman kan jag bara inte missa. Det är Det fria ordets hus och stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka som arrangerar.

Det finns mer på nöjessidan att se fram emot; Ulf Lundells Vardagar 8 och 9. Har jag läst de 7 första, så är det naturligt att läsa 8 och 9. Men det är inte tvångsmässigt. Det är faktiskt njutbart. Jonas Thente skriver i dagens DN (25 maj) om Vardagarna och noterar Lundells ilska, rasande ilska, mot Ryssland, äckel av högerregeringen i Sverige såväl som irritation mot episoder i det egna vardagslivet. Världen är svart, dummare än någonsin, mer pöbelaktig… Inget konstigt enligt min mening. Vi som är i 70-årsåldern, födda på 40-talet under världskriget eller efter krigsslutet, vi fick en uppväxt då det gick framåt i Sverige. Folket fick det bättre. Kvinnor hämtade näring hos de tidiga feministernas litteratur. Bildning och utbildning blev möjligt för allt fler. Utedassen blev omoderna. När vi nu träffas och pratar om liv och politik så är vi rädda för barnbarns och deras barns framtid. Globalt och nationellt. Vi är (politiskt) depp helt enkelt. Först blev Barnkonventionen lag i Sverige. Sedan drivs krav på att vi ska bli angivare och att de ska sättas i fängelse från 12 år, tror jag det föreslås. Lite mer ilska och solidaritet skulle sitta fint och ta udden av vår värsta svartsyn.

Nu har döttrarna och jag bokat den årliga träffen på Öland. Blev samma boende som förra sommaren, södra Öland, Gammelby, vacker plats. Och nu är det också bokat en syskonhelg med bas i Oskarshamn, då vi besöker torpruiner och gårdar/byar där våra för-fäder/mödrar levt. Kanske ett besök i Smältängen, torpet där vi bodde mellan 1955 och 65 ungefär. Det trevliga paret som bor här vore roligt att träffa igen. Detta händer en helg i augusti. Vi är 4 syskon och 2 respektive, som gör denna släktträff för ca 20.de året.

I måndags kväll hade V Växjö sista styrelsemötet för innevarande halvår. Vi kunde sammanfatta ett intensivt halvår med mycket arbete och lyckade ”event”. Lite möteströtthet, lite vila under sommaren, känns befogat. Men sedan kör vi i gång igen. Torsdag 14 september har vi Ulla Lundegård, poet bl a, på Bäckgatan 14. Hon utgår från sin klassresa och sin feminism när hon talar. Tror innehållet blir en överraskning och att det kommer att handla om kvinnors liv och den tid vi lever i med en planet i livsfara. Alla är välkomna att lyssna på Ulla kl 18.00, Bäckgatan 14, mitt i Växjö.

Helt otroligt vackert ute med den fräscha grönskan. Syrenbersån kallad (ingen berså, snarare en skog) blommar, aklejorna har spritt sig väldeliga. De var två från början, tagna från Sörbo utanför Oskarshamn, där mamma och pappa bodde efter torpet Smältängens nerläggning som jordbruk. Från Sörbo kommer även syrenerna. Möten kvällstid denna och ett par veckor till, men det lugnar ner sig sedan. Idag möte med valnämnden och nästa vecka stämma i Huseby bruk AB, där jag då ska väljas till vice ordförande. Det är de två politiska uppdragen jag har. De är intressanta men inte särskilt partipolitiska.

Hittade en rubrik som ger lisa för oss progressiva själar: ”Starkaste vänstervinden på nio år” (DN 25/5). 50% av rösterna om det var val idag till S+V+MP. 43% till M+l+KD+SD. Källa DN/Ipsos maj.

Japp! Första simturen i sjön i måndags, andra igår onsdag. Så där 17 grader. Skönt!

Carin Högstedt

Växjö 20230525

@hgstedt

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *