Knak, brak, miljöaktivister och poliser i skogen. Sommarkväll på Ryttartorpet.

Händelserik vecka hittills. Som jag skrev i söndags så skulle jag besöka Fyllerydskogen i måndags. Några hade varit där tidigt på morgonen och inte sett eller hört något livstecken av skogsmaskiner. Jag valde kl 13.00 för att det passade tidsmässigt ihop med annat möte. Tänkte mig en promenad för att titta på Biskopsgölen, som jag tror kommer ligga risigt till även om den inte ligger inom kalhygget. På tal om våtmarker och återställande. Men så snart jag går in i skogen via gång- och cykelväg så möts jag av skyltar om pågående avverkning och skylt med info om vad som är på gång att göras för att ge plats åt Trafikplats Fagrabäck. Och knak och brak i skogen. Tre stora träd fälls på några minuter. Möter joggande kvinnor och pratar med någon. Hon var inte medveten om att så stor del av skogen skulle bort. Får ut meddelande till nätverket som har bildats och växer. Nu är avverkningen i gång. Och en proteströrelse är också i gång. Det blir besök på frågestund på kommunstyrelsen, insändare,  möte i skogen tisdag kl 7.00 med banderoll och affischer som sattes upp i träd (jag var där), modiga aktivister som satt sig i skogen och skapat respit åtminstone någon dag. Avhysning av aktivister av poliser. Medial bevakning. På lördag 19/8 manifestation kl 11.30, samling Norrtull, Växjö. Stoppa kalhygget i Fyllerydskogen! Jag missar detta själv – ska till Oskarshamn på syskonträff – bokad sedan månader. Men jag tror det blir gott om folk. Äntligen en rörelse som tar upp kamp mot klimatovänliga och föråldrade beslut. Och det i en tid, då det symptomatiskt nog skrivs en ledare i ”vår” lokala dagstidning om att det är ”riskabelt med silkesvantar” mot miljöaktivister. Det är tydligen inte riskabelt med silkesvantar mot det som hotar klimatet. Nä, bura in aktivisterna.

Efter att ha upplevt trädfällningen i f d naturreservatet – blev skakad – åkte jag till Tallgården, Araby. Skönt väder, fikade utomhus. Pratade med man från Somalia en god stund. Vad ville han ändra på? Vad tyckte han om Tallgården? Tallis är hans fasta punkt sedan han kom till Växjö för många år sedan. Behövs att Panncentralen (var tidigare en mötesplats i Araby) öppnas igen, ansåg han.  Trevlig stämning. Partikamrat kom med sina två barn. Vi diskuterade vår ”Arabygrupp” och även hur det kan vara så svårt att som undersköterska få fast jobb och inte bara timanställning. Ja, när ska kvinnodominerade arbeten få bättre villkor? När blir vi jämställda?

Hörde på radion att jämlikheten peakade 1976. Sedan dess har rika blivit rikare och fattiga allt fattigare. Stämmer säkert. När ska den negativa utvecklingen brytas? Nyval i morgon, tycker jag.

Ja, som sagt – händelserika dagar. Igår tillsammans med dotterdotter, som behövde hämtning i stan efter att ha varit på övernattning på ”Holmarna” med fritidspersonal, sovit i vindskydd. Mycket nöjd med det. Vi skulle bada i sjön. Blev kortvarigt. Även jag tyckte det var kallt i vattnet, trots att temperaturappen sade 19 grader. Idag har jag testat igen. Skönt, stilla. Simmade hela varvet mellan bryggorna.

Igår kväll – toppen! (V) Växjö var värd för kvällens program på Ryttartorpet (ligger vid Helgasjön, drivs av förening). Fin kväll, varmt och skönt. Samtal med vänner sedan många år, gemensamma minnen från nätverket ”Dackes Döttrar”. På utomhusscenen en ung tjej som underhöll med country- och bluegrass med mera i en timme. Tappat namnet just nu. Älskar sådana här utomhusarrangemang. Sångerskan steg ner från scenen och rörde sig i gräset framför publiken. På smala vägen reds hästar förbi. Ridstall i närheten. Sommar när den är som bäst.

I morgon är det Dädesjö marknad, vilket känns som ett måste att besöka. (V) har ett infobord i den trevliga miljön med många knallar. Det är också start för Karl-Oskardagarna i stan, som jag lugnt lämnar för att åka till Oskarshamn och ha ett par dagar med mina tre bröder och en svägerska.

Ha det bra!

Carin Högstedt

Växjö 20230817

@hgstedt

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *