I farmors spår. Storskog och landsbygd. Från Stubbhult, Äshult, Repsjöhult… Omvärdera för klimatet!

Tror det var publikrekord på Dädesjö marknad i fredags! Varit där i många år och har lite att jämföra med. Bra väder och massor med knallar. Flera partier där – förutom V träffade jag på S, M, SD och C. Intresset för politik är inte högt bland marknadsbesökarna – det är ju inte därför man går på marknad. Men här träffar man gamla vänner och det blir lite samtal kring godisskålen vid V-bordet. Begränsade mina inköp. En röd cyklamen till maken L.s grav blev det och lite gott och blandat i övrigt.

Så lördag morgon till Oskarshamn och den årliga träffen med syskon med respektive och temat var denna gång  ”I vår farmors spår”. Det blev två intensiva dagar. Den här gången höll vi oss till senare tider – farmor Lillys livstid 1876 till 1965. Vi rör oss då i socknarna Målilla, Döderhult, Vena och Kristdala. I Äshult och Stubbhult hade vi nöjet att tala med ättlingar till och släkt till Lilly och oss. Roligt och intressant. I djupa skogarna på smala vägar stannade vi i Repsjöhult. Där var farfar dräng (inte farmor) runt 1900. Samtidigt var farmor piga i Hägelåkra nära Målilla, inte alltför avlägset från Repsjöhult. De gifte sig 1903. Gården nu  sommarhus och väl bevarad. Intressant och imponerande jordkällare byggd av stenar. På andra sidan vägen nyare fina hus med mycket växter i trädgården. Där träffar vi Majlis. Hon och jag är födda samma år, inte klasskamrater men jag minns henne från skolan. Hon växte upp på gården där farfar var dräng. Samtal som kunde blivit hur långt som helst. Jag tror jag tänkte på den tiden att Majlis var någon som bodde ännu längre bort i storskogen än vad jag gjorde. Men det kan vara en efterkonstruktion.

De här färderna väcker många tankar; Varför låg torpen så långt från huvudgården? Så himla långt många gånger. Hur tog sig barnen till skolan på vintern? Flera km att pulsa genom snö i. Farfar hade 4 km på stig till skolan genom skogen. Det blev nya kunskaper också. Hos syssling Kjell i Stubbhult fick vi se en bok om Hagelsrum och gårdar/byar däromkring av en Linus Karlsson. Stubbhult ligger nära det gamla bruket. Praktverk – vi visste inte att den fanns! Den måste införskaffas. Många foton. Har googlat på Linus. Han har gjort succé med sina böcker om bruket Hagelsrum och omgivningarna. Hur har jag kunnat missa denna guldgruva?

Var rejält trött igår kväll när jag kom hem. Lugn dag. I morgon börjar skolorna här. Dotterdotter till gymnasiet, dotterson till högstadiets nia. Protesterna mot kalhuggningen av del av Fyllerydsskogen fortsätter på olika sätt. Jag har följt det hela på avstånd under helgen. Det som behövs från politiken är att omvärdera planerade trafikprojekt utifrån nya kunskaper, ny forskning, om klimatet. Om regering, riksdag och kommuner gjorde halt, pausade, omvärderade så skulle sådana här galenskaper som att upphäva naturreservat för att lägga ut betong och asfalt inte komma i fråga.

I veckan öppnar (V) Bäckgatan 14, onsdag kl 11 till 15. Det är även distriktsstyrelsemöte i Älmhult. Allt är snart inne i de vanliga rutinerna. Idag en simtur. 20 grader i vattnet. Hoppas det fortsätter ett tag till.

Ha det gott!

Carin Högstedt

Växjö 20230821

@hgstedt

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *