Ljusens dag, Tanos Fotas, Attention, SPES, Lunabba, återvändarskola, MUF – full fart men blött

Helgen över och regnet strilar varenda dag. SMHIs 10-dygnsprognos visar konstant mulet, inte en solgnutta men mer regn. Lätt att bli deppig i mörkret. Jag dras till annonser om resor, vart som helst, bara det är varmt och sol. Ska jag säga, som nyss var i Prag i 25 grader och svettades?  Bortskämd. Småfåglarna har fått två nya matare som verkar fungera för just små fåglar. Det är full fart mellan regnen. Många talgoxar, såg nyss en koltrasthane, alltid trevligt, de muntrar upp. Sjön stilla idag. Vita dahlian blommar och knoppas som om ingen höst eller vinter bekommer den. Kanske ska bli en dahlia i nästa liv?

Läser Nicolas Lunabbas ”Blir du ledsen om jag dör?” Läst och hört om denne socialarbetare som inte väjer för problemen i Malmö, med många ungas hårda leverne och utsatthet. Hans (första) bok överraskar mig, läst halva; det är ingen enkel beskrivning av vare sig Nicolas egen uppväxt eller ”hans” ungdomar. Det är långt från svart och vitt. Kanske lämpligt läsande på gymnasierna? Ska se vad jag tycker när jag läst ut boken. Även be dotter gymnasielärare att läsa den och höra vad hon tycker.

Förra måndagen representerade Anna, Kulla, Håkan och undertecknad (V).s kommunala grupp på träff med Attention och Spes, som tog emot i IOKCs lokaler ute i Räppe. Sex personer från dessa föreningar tog emot, bjöd på kaffe med macka, äpplen och bra information. Attention Kronoberg har 600 medlemmar drygt. Medlemmar är framför allt anhöriga till barn och unga med olika neuropsykiatriska diagnoser.  SPES är en förening för suicidprevention och efterlevandes stöd. Vi talade bl a om Region Kronobergs informationsmöten med patientföreningar.  Där får SPES inte vara med för de har för få medlemmar. Om inte jag tar fel har mitt parti agerat för att ändra reglerna på den och andra punkter. Snart har vi möte i patientrådet och jag ska då höra om reglerna har eller kommer att ändras. Det är ju lite absurt att ha en gräns för antal medlemmar i denna förening. Visionen är ju att ha noll behov av SPES, noll suicidfall.

En dryg timme och vi besökare var många kunskaper rikare. Efterlevandestöd (SPES) – Region Kalmar lovordades! Anhörigstöd för make/maka (Attention) behöver förbättras. Det var Attentions önskan; ”När får stödet stöd?” Vi talade om skolan, hemmasittare, enkla åtgärder som är bra för alla barn, möjligheter att få arbete efter gått ut den anpassade skolan. Växjö kommuns ”återvändarskola” fick en eloge. Det är ett nytt försök som ska få hemmasittare att gå till skolan och känna att det fungerar. Inte första gången vi träffar Attention men SPES var första. Viktiga möten som ska upprepas då och då. Nästa besök jag ska delta i är på Hofs Lifs, en verksamhet inom sociala ekonomin, non profit.

I lördags, Allhelgonadagen, var jag med dotter och barnbarn på stand-up med Tanos Fotas inne i stan. Vi kombinerade det med att besöka kyrkogården och maken L.s grav och även vän till dotterns grav. Har aldrig varit på kyrkogården på kvällen tidigare. Bara sett ljusen på bilder. Det var en upplevelse. Så mycket ljus, så många människor. Så mycket minnen och känslor. Jag var där på fredagen med extra ljus, krans och ljungplanta bl a. Fin tradition detta med ljusen. Växte fram mot slutet på 1800-talet enligt wikipedia.

Så en föreställning av Tanos Fotas, som är otroligt skicklig imitatör, snabb, kvicktänkt och -tycker jag – rolig. Temat var ungefär detsamma som i somras i Gemla Folkets Park, men nu lite längre och mer arbetat, upplevde jag. Fullt på Palladium som tar 250 personer (tidigare har jag skrivit 200). Skratt oavbrutet.

I Smp 31/10 skrev två representanter från MUF: ”Släpp in de politiska ungdomsförbunden i skolorna” för en levande demokrati. Håller med. Absolut. Jag var med i en tid då t ex Kvinnojouren fick inbjudningar, jag tror till och med att ett litet arvode kunde utgå, till att informera i en klass eller en skola. Men det var då det. Båda parter – eleverna och föreningarna – skulle ha nytta och glädje av att utbyta tankegångar.

Spegelblank sjö.

Ikväll är det kommungruppmöte digitalt. Skönt att slippa ge sig ut i mörkret.

Carin Högstedt

Växjö 20231106

@hgstedt

www.maqt.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *