Alla Helgons dag, 27 360 kr, förgävespengar, budget 24, liv och död på jobbet, hönsens lidande

Natten mellan onsdag och torsdag. Jag var övertygad om att jag hade blindtarmsinflammation. Skulle jag ta taxi, köra själv eller ringa ambulans? Avvaktade morgonen. Somnade rentav en stund. Bättre, mindre värk, när jag steg upp. Magen öm. Trött. Låg i sängen större delen av dagen och meddelade återbud till studiebesök på Filmregion Sydost och Hemslöjden, till ProLiv Café (prostatacancerföreningen) på Pensionärernas hus och Bibliotekets Vänners och Fria Ordet Hus föreläsning på kvällen. Trist. Det grämer mig att behöva avstå så roliga event.

Idag torsdag ännu bättre fysiskt och inget på mötesagendan. Inte på flera dagar. Känns bra. På lördag är det stand-up med Thanos Fotas. Återigen är det jag mormor, dotter och barnbarnen som ska ha roligt på Palladium. Vi hörde honom i somras i Gemla Folkets Park.  På lördag är det Alla Helgons Dag. Kanske Halloween också? Jag bryr mig inte.  Inga pumpor eller skräckfilmer. Men några mer ljungplantor och ljus på maken L.s grav.

Sedan sist har det nya styret i kommunen (S+V+MP med stöd av C) presenterat  budget  för 2024. Behandlades på ett medlemsmöte häromkvällen. Jag deltog inte på grund av ett sammanträde med distriktsstyrelsen, V Kronobergs styrelse. Men jag har fått en snabbgenomgång och tycker de har fått med en hel del förbättringar trots taskig ekonomi just detta år. Underbudgeterat, javisst, men anställda ska ha jobben kvar och det finns ett eget kapital på över två miljarder. Stark ekonomi i grund och botten. Ett KomVux i kommunal regi för utbildning till jobb är bara ett uppdrag som kan ge mer tillbaka än det kostar.

”Vänstern i vården” heter en tidning som delas ut i Kronoberg nu och framöver. V.s regiongrupp har medverkat och skrivit om Vänstern och vården. Eva-Britt har skrivit om ”Sent ska syndaren vakna”, som handlar om historien om sjukhuset i Räppe, som kostat s k förgävespengar, när projektet äntligen lades ner. Tidningen kan komma i din brevlåda oberoende av var du bor eller  hämtas på Bäckgatan 14 i Växjö, öppet onsdagar 11-15 och lördagar 11-13. Kaffe serveras.

Det är verkligen många år sedan jag blev medlem i Djurens Rätt och har fått deras tidning, mycket läsvärd. Men det är inte så att man kastar sig över tidningen och får en trevlig stund. Nä, det är alltför mycket som brister i djurhållningen. Det gör ont att läsa om. Och Inte minst gör det ont i höns och kycklingar. Bra att det äntligen kommit ut att den svenska djurhållningen, som vi gärna stoltserar med, är en myt.  Utan att ha tagit ett sådant beslut så har jag märkt att jag undvikit att köpa kyckling för att äta på senare år. Men vad hjälper det? Djuren är bara en produkt i en fabrik. Inte ens minkfarmer har Sverige förbjudit. I Djurens Rätt nr 2023 går att läsa om den djurskyddslagstiftning som EU hållit på med i tre år. Den innehåller ”monumentala förbättringar” för djuren i fabrikerna men självfallet kommer det bli ett hårt motstånd från animalieindustrin och politiker, ja inte alla.  Beslut senare i höst.

27 360 kr. Den siffran har spelat en stor roll i debatter de senaste veckorna. Högerregeringen har bestämt att så mycket lön ska man ha för att komma in i Sverige och arbeta. Och de som är i Sverige och har arbete, kollektivavtal och försörjning – de ska ut om inte lönesumman når upp till satt nivå. Inga invändningar mot fördubblingen av lönesumman biter. Inte ens invändningar från näringslivet. Siffrorna har dock satt fokus på att många kvinnor inom vård och omsorg inte når upp till nivån. De dåliga villkoren inom t ex vårdsektorn är ett problem. Inte bara löner utan inflytande och makt över sin situation. De viktigaste vi har, personal som ansvarar för liv och död, ska oavsett bakgrund behandlas med vördnad. Vi står oss slätt utan dem.

Nu ger jag upp. Kattungarna har bråkat med mig hela tiden här vid datorn. Klivit på tangenterna, lagt till och dragit ifrån. De vill att vi gör något annat. Det här är tråkigt, säger de. Bäst gillar de när jag lagar mat och handdiskar. Snart ska de till veterinär för märkning, vaccinering m m, bli fullvärdiga medlemmar i kattsamhället.

Carin Högstedt

20231102

@hgstedt

www.maqt.se

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *