Tung snö, tungt liv. Svält då och nu. Krigsutskott och straffverk. Döden på jobbet, döden av jobbet?

Allt vitt igen. Ny snö som verkar övergå i regn. Djupt lågtryck enligt klassiska ”pissebarometern”, hållbar i alla väder där den hänger på väggen.  Känner trycket i huvudet. Tungt.

Tungt att läsa nyheterna idag. Inget nytt direkt, vi har ju vetat vad som pågår inom regeringen, men så tydligt: Om 10 år ska vi ha 27 000 platser på häkten och fängelser. Nu finns 9 000 platser. Det kommer att krävas dubbelt så många anställda som idag. Personalbristen är stor idag. Med oförminskad personaltäthet behövs 33 000 anställda (fakta ur DN 6/2). När vi är framme så är Sverige ett av de mest inburade folken i Europa. Turkiet lär ha fler fångar (Tomas Ramberg, DN 6/2. Ja, där har man gått och trott att målet ska vara färre brott, färre i fängelse, fler rehabiliterade, en samhällsanda som minskar brottslighet. Det var ju dumt av mig, av oss. Straffen är målet i sig. Ju fler fångar, desto bättre. Helt följdriktigt byts då namn på kriminalvården till straffverket (och försvarsutskottet blir krigsutskottet), enligt förslag inom regeringens stödparti.

Och barnen i Gaza svälter. Såg igår senaste avsnittet av Historien om Sverige, som bl a handlar om svältkatastroferna på slutet av 1860-talet.  Vilken tröghet i hjälpen som kom fram för sent. Vilken inhuman grej, vilken klasspolitik att de fick hjälp som kunde betala tillbaka. Min mormor född 1888 kunde berätta hur hennes föräldrar berättat om barkbrödet. Men det är ett tag sedan, mer än 150 år. Nu står världen och ser hur lastbilar med livsmedel står vid gränsen i Egypten och väntar på att få komma in, in i en akut svältsituation.  Då stoppas stödet till UNRWA, FNs hjälporganisation för palestinska flyktingar. Land efter land, även Sverige. Läs gärna ledarkolumnen av Somar Al Naher i Dagens ETC 6/2. Bra från en som vet mycket om ämnet, palestiniernas olösta situation och behovet av mat och hjälp. Det är bara UNRWA som kan sjukvård, har 700 skolor och stöttar 6 miljoner flyktingar, skriver Somar.

I januari 2024 dog sex personer på jobbet. 2023 var det ca 65 (sett olika siffror). 92 % är män. Selma Brodrej skriver om dessa faktum som ett jämställdhetsproblem i Dagens ETC 6/2. Ja, männen arbetar i yrken där olyckor inträffar. Kvinnor arbetar i yrken som är tunga både psykiskt och fysiskt, slitsamma. Att arbeta deltid, sluta innan pensioneringen är inte ovanligt. Men kvinnor dör ytterst sällan på jobbet. Det borde vara en uppgift för en riksdag och regering att öka säkerheten på alla arbetsplatser och att anpassa arbetstiden och takten till människors liv och hälsa, oavsett yrke.  I stället börjar nu varslen inom vård och omsorgssektorn flöda. Vi såg det komma, vi som fattade att SKR (Sveriges kommuner och regioner) inte överdrev behoven av resurser till kommuner och regionerna. En del av oss minns vad som sas under pandemin av forskare m fl: Äldreomsorgen är underbemannad och underfinansierad sedan decennier tillbaka.

Tungt är det. Nu har sjön, skogen på andra sidan och himlen blivit ett enda vitt hav.

Igår möte med ABFs styrelse. Folkbildning står ju inte heller högt i kurs i regimen på riksplanet som alla vet. Bara att kämpa på. Om två år är vi i starten på en valrörelse igen. Hade också möte och årsmöte med V.s kommunala grupp. Var med sista timmen, efter ABF, via Teams. Flyter på bra med arbetsplatsbesök och olika arrangemang.

I morgon Kaféträff för ProLivmedlemmar på Pensionärernas hus, ”Öppet samtal”. Hoppas det blir så trevligt som det brukar bli. På kvällen har V.s Regiongrupp bjudit in till att lyssna på John Lapidus på Bäckgatan 14, kl 18.00. Kommer inte ihåg rubriken just nu men handlar om det som händer med vården i Sverige, privatiseringen av välfärdstjänster. Ska absolut gå på det. Torsdag är det Regiongruppmöte och Valnämnden och fredag utbildning för Valnämnden och Länsstyrelsen.  Lite lagom och intressant alltihop.

Carin Högstedt

Växjö 20240206

@hgstedt

www.maqt.se

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *