Krig o fred, Hammarskjöld, John Lapidus, Bertrand Russel, 20 miljoner kr – 119 miljarder

Mulet och blötsnö, lyder prognosen. Varning för halka, regn blir snö mot kvällen. Lågt lufttryck som trycker ner livslusten. Gäller att hitta lite roliga läsefrukter och TV-serier för att hålla näsan över vattnet.

Roligt är inte rätt ord men seriöst, tankeväckande, intressant och ytterst allvarligt; Björn Wimans söndagskrönika igår söndag11/2 i DN. Rubriken är ”Det är en sjuk tid när man inte vågar ta ordet fred i sin mun”. Citatet har Wiman från Kent Wisti, präst och konstnär: ”Man vet att det är en sjuk jävla tid när man inte vågar ta ordet fred i sin mun för man vet vilket hat det väcker”. Ja, verkligen sjukt. Fredsorganisation, Svenska Freds, får inget bidrag – handlar om 20 miljoner kr. Försvarsanslagen har fördubblats till 119 miljarder. Per år. Ingen vettig kan ju med den vetskapen tro att freden bryter ut med dessa 20 miljoner. Det är sjukt att ett demokratiskt samhälle inte förstår att fredsarbete är en viktig del av det långsiktiga arbetet för en fredlig värld.

I krönikan skriver Wiman om hur Ulrika Knutson nyligen påmint om den engelska filosofen Bertrand Russel som i inledningen av första världskriget fick sparken från universitetet i Cambridge. Han tyckte illa om hur engelsmännen hurrade för kriget; ”Det verkar som man måste bli galen eller ansluta sig till galningarna”.  Det är verkligen inte ofta jag hittar något i pressen om Bertland Russel. Denne mans böcker läste jag som 16-18-åring. Det måste ha varit de mer populärvetenskapliga, näppeligen de som handlade om matematik och logik. (Läste även allt översatt Aldous Huxley på den tiden, inklusive ”Du sköna nya värld”, nästan enda science fiction jag läst.) Ja, filosofi var älsklingsämnet på gymnasiet. Inte förrän jag läste religionshistoria/kunskap på U-filialen i Växjö i slutet på 1960-talet dök Marx och Engels m fl upp i utbildningen.

Elin Wägner väckte löje med sitt ”Kvinnornas vapenlösa uppror mot kriget”. Barbro Alving satt på Långholmen en månad för sin vägran att delta i civilförsvaret i mitten på 1950-talet (Wiman). När fredsaktivister står inte alltid högt i kurs.

ProLiv, prostatacancerföreningen Kronoberg, hade cafémöte i veckan, första för i år. Det börjar etablera sig! Pratglad grupp med kaffe och bulle på Pensionärernas hus. Vi fortsätter – första onsdagen varje månad (8 maj), ingen föranmälan, någon inbjuden informerar ibland, ibland endast dialog, som också funkar, kl 14-16.

John Lapidus gästade V Kronobergs regiongrupp i onsdags. Samling på Bäckgatan 14 och  gott om publik, kända och okända. Ämnet var ”Den sjuka debatten: bland vårdindustrins myter, nyspråk och lögner”, som också är en bok. Innehållet säger sig självt. Det är mycket att ta itu med och den folkliga opinionen som protesterar är inte stark, inte tillräckligt stark. Kan bli, ska bli! Fint att vi fick höra Lapidus live!

I fredags i DNhar Göran Greider en helsida om Anna Gustafssons bok ”Du sköna nya vård. Friska vinnare och sjuka förlorare.” Har inte läst den ännu, men ska förstås. Slutklämmen är att det går ett stilla raseri genom Gustafssons bok över ojämlik vård. I Stockholms rikaste områden lever en högutbildad person 18 år längre än en lågutbildad i de fattigaste. ”Men det är de rika som har bäst tillgång till sjukvård”.

Torsdag-fredag var det valnämnd, först ett vanligt möte med genomgång av tidsplanen inför 9 juni, valdagen, årsredovisning, intern kontroll m m. Inga skiljaktigheter i nämnden. På fredagen hade alla valnämnderna i Kronoberg digitalt möte med Länsstyrelsen och information om röstlängder, valsäkerhet, ansvaret hos olika myndigheter och företag som ska transportera valsedlar till och från röstningslokaler. Vilken massa saker att hålla reda på och inget får gå fel! Hoppas verkligen att valdeltagandet ska öka. Valnämnden ska inte agitera för det, men skapa förutsättningar med bra och tillgängliga lokaler, ambulerande valförrättare för de som behöver det, rikliga öppettider osv. Där känner jag mig trygg med besluten.

Veckan avslutades med våffelfest här hemma. Gjorde våfflor, riktigt goda, till sju personer. Alla vill gosa med katterna, men Caesar gömde sig under soffan. Julius lite mer tillgänglig. I morgon studiebesök på Parketten. Återkommer till det och så årsmöte med Bibliotekets vänner och föreläsning arrangerad av Bibliotekets Vänner och Fria Ordets Hus: Vem var Dag Hammarskjöld egentligen? Staffan Carlsson om sin bok ”Helgon och maktspelare. Dag Hammarskjöld som politiker.” Växjö Konsthall 18.00.  Ska jag inte missa.

Carin Högstedt

Växjö 20240212

@hgstedt

www.maqt.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *