EU-valet är enkelt: Klimat, miljö och demokrati! Korta arbetstiden – för längre och friskarearbetsliv

Hörde storlommen ropa häromdagen. Underbart. Här igen. Varje år åtminstone ett häckande par. Och har man riktig tur så får man sent på sommaren syn på upp till sju par som träffas i Toftasjön. De kommer från omkringliggande sjöar och har rituella övningar för sig. Sant? Ja, jag har haft den stora förmånen att se det.  En fågel att vara mycket rädd om. Ett häckande fiskgjusepar fanns förr vid Toftasjön, en bit bort från min bostad, men det boet är borta sedan rätt många år. Det verkar också gälla skäggdoppingen, tyvärr. Ja, det är mycket att göra för den biologiska mångfalden. Från de ornitologiska föreningar jag är medlem i får jag superintressanta tidskrifter om läget för fåglarna i närområdet och världen. Håller mig någorlunda informerad.

Kommunala gruppen (V) gjorde studiebesök på Arabo familjebehandling i den gångna veckan. Väldigt bra att träffa en ekonomisk förening (4 ägare), ett socialt företag kan man säga, som har funnits länge och tar emot familjer i svårigheter.  Ja, jösses vad mycket social verksamhet det finns, som man inte vet så mycket om, som verkar utan att synas. Jätteintressant information av två kvinnor, som jobbat länge med detta. Arabo förfogar över  flera lägenheter, där behövande får bo  under behandlingen. Socialtjänsten beställer utredning och behandling, betalar för det. Föreningen får inga bidrag utöver det. Som ofta efter ett sådant här besök så känns det upplyftande. Engagerad, kunnig personal. Vi var fem kvinnor plus en prao-kille som fick mycket kunskap att ta med i det kommunala politiska arbetet.

I DN 19 april har Göran Greider recenserat Sven-Eric Liedmans essäbok, ”underbar liten tankebok”: Tidens smala näs, Tankar i en vilsegången tid. ”På samma gång urförbannad och uppgiven” menar Greider om Liedman och hans tankar om sitt liv, existens och bristen på rättvisa i världen. Låter som en bok för mig, som också är ålderstigen, arg på mycket och har artros (som Liedman). Just läst Karin Wahlbergs ”Med liv och lust”, fjärde boken i ”lasarettserien”. Handlar om 1960-talet och min igenkänning är stor.

”Heltidsarbete är nästan omöjligt med hälsan i behåll” är rubriken på en insändare i SMP 19 april. Det är Vårdförbundets avdelningsordförande i Kronoberg och förbundsordförande som skriver klokt om det nödvändiga i att korta arbetstiden. Kan det bli en rörelse?  Kan det sluta med en reform, som leder till friskare arbete och liv? Hög tid!

Jag skrev förra veckan om Naturskyddsföreningens undersökning av miljö- och klimattänk i EU-parlamentet, rangordning av Sveriges partigruppers insatser, från mycket bra till uselt. Viktigt dokument, i högsta grad användbart i den pågående valrörelsen. En annan mycket viktig ingång i valrörelsen är den som Alice Bah Kuhnke (MP) skrev om i DN 18 april är demokratin, att den är hotad av högerextrema krafter som tagit sig in i EU-parlamentet. Det finns prognoser som visar att de högerextrema grupperna kan växa till 25 % av ledamöterna. Klimat, miljö, demokrati – det hoppas jag att många svenska väljare röstar för!

Varje kväll den här veckan är det överfullt i kalendern. Får välja. Ikväll medlemsmöte (V) om nya partiprogrammet. Samtidigt har Växjö Forum möte om simhallsfrågan. Väljer partiprogrammet, som jag inte har totalkoll på efter programkommitténs ändringsförslag.

I morgon har jag anmält mig till en intern V-partistisk genomgång av vårt kommunikationssystem. Men sedan har det annonserats Fredscafé på Café Fontaine, ett arrangemang av flera lokala fredsföreningar. Då väljer jag om och väljer freden.

Tre födelsedagar inom familjen på 10 dagar – det slogs ihop till ett kalas igår eftermiddag. Presenter är nästan avskaffade men tårta och nybakade bullar med mera gott serverades i Eke, där dotter fyllde år just igår söndag. Lite sol och vackert ute, men kylan sitter i. Plus fem grader just nu.  På morgonen kom lite snöflingor.

Carin Högstedt

Växjö 20240422

@hgstedt

www.maqt.se

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *