I allt elände – ett mer än fullsatt Fredscafé, felparkering, “home parties”, nej till kärnvapen

Följde kommunfullmäktige igår. Lysande inledning om årsredovisningen för 2023, ur mitt perspektiv; Malin (S), ordförande i kommunstyrelsen, talade om både det som gått bra och det som inte är bra, t ex barn i ekonomiskt utsatta familjer, unga som inte kommer in på gymnasiet, arbetslösheten…. Jag har varit med om många årsredovisningar när (M) ledde styret och upplevt att minsta kritik och analys kallades negativt och inte hörde hemma i den bästa av kommuner. Enkelt uttryckt: Skönt att slippa alla former av skryt.

Sas mycket klokt om vad som inte är lätt men nödvändigt att ta itu med. Koldioxidutsläppen – nu är det transporterna det gäller. Jämlikheten/jämställdheten – brister i. Otrygghet. Positivt att övertidstimmarna minskat radikalt.

Revisor Örjan (V) var där och gick bl a igenom revisionens planer för kommande utredningar. Fäste mig vid att när något studerats, t ex kompetensförsörjning inom en nämnd, så går det sin regelrätta gång i kommunen, åtgärder ska göras för bättring. Efter ett eller ett par år gör revisionen ytterligare uppföljning om ”vad hände egentligen?” Bra med den noggrannheten.

På allmänhetens frågestund kom två pappor med skolfrågor. Det gällde de barn som mycket plötsligt fått reda på att de inte får gå i den skola de valt och väntat sig, Sandsbro skola resp nya Hagavikskolan. Väl framförda frågor och det som var tydligt i svaren var att informationen om läget (färre barn i skolålder t ex)  till berörda barn och föräldrar varit bristfällig. Men både Malin (S) och Pernilla (M) sa att det inte är möjligt att garantera att alla barn får gå i den skola de helst vill.

En något het debatt uppstod om förslag att höja felparkeringsböterna till 600 kr (från 400) och införa ett månadskort för 800 kr för de som parkerar inom zon 2, som utvidgas till fler gator (hoppas jag skriver rätt nu om zon 2). Inte tänkt på att det kan finnas så många aspekter på felparkering, men det gör det uppenbarligen, intensiv diskussion. Till slut fanns det tre förslag att ta ställning till:  Avslag på båda förändringarna, avslag på månadsavgiften, bifall till båda. Voteringen slutade med 32 röster för båda (styret+C), 22 för ja till felparkeringsboten från allianspartierna och 7 SD avstod, då de sagt nej till båda.

Under de 3,5 timmarna jag kunde följa det hela blev jag fundersam över fördelningen av män och kvinnor i talarstolarna. När jag kollar mina anteckningar hittar jag 18 olika män, 9 olika kvinnor. Då har jag inte räknat externa gäster. Ingen vetenskap, kan ha något fel, inte där sista halvtimmen, MEN mitt intryck var uppenbarligen rätt. Tänkvärt. Vad händer?

Jag lämnade för att delta på Fredscafé på Café Fontaine i Växjö, ett arrangemang av fredsföreningar i Växjö, Svenska Freds, IKFF, KFA m fler. Gabriela Irsten från Sv Freds inbjuden att tala om DCA-avtalet, det avtal mellan USA och Sverige om att 17 militära USA-baser ska finnas i Sverige, med material, personal och rättigheter att bygga infrastruktur m m. Mycket innehållsrikt föredrag, så mycket info om något oerhört viktigt, inte minst för kommande generationer. Avtalet är på remiss nu, kommer att beslutas om i riksdagen i mitten på juni. Vad kan vi göra, vi som är överkörda om NATO och nu genom DCA på väg att få kärnvapen inom våra gränser? Det finns namninsamlingar, det finns demonstrationer och det är bra att skriva insändare… Det borde gå att åtminstone få in ett förbehåll för att kärnvapen inte ska finnas på svensk mark. Det har Norge, det har Danmark, Finland p g… Åtminstone det. Rekommenderar Gabriela som på någon timme gav mycket kunskap om vad som pågår och kan hända med ett avtal som gäller i 10 år i första omgången.

Uppfriskande läsning i Dagens ETC 24/4, en intervju med Gudrun Schyman av Annie Crona. Om högervågen vi lever i nu och som måste ridas ut, om klimat, om krig och fred, om DCA-avtalet. ”Sambandet är tydligt, menar hon: både klimat och krig handlar till stor del om kontroll och patriarkala strukturer. Om män som vill ha makt över kvinnor, länder, områden.” Intervjun handlar också om den framgångsrika metoden Gudrun använde för att få människor på sin sida – så kallade home parties. Träffar hemma hos folk. Tänker hur långt det är från dagens metodik, där nätet är arenan. Kanske för långt?

Ikväll årsstämma med Kronobergsarkivet. Väljer det och missar V Kronobergs distriktsstyrelsemöte. Ute kommer blötsnö från himlen.

Carin Högstedt

Växjö 20240424

@hgstedt

www.maqt.se

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *