DCA-avtalet angår dig! V-kongress med intressanta gäster. Pride-tid i Växjö.

Kristi Himmelsfärdsdag. V-kongress. Körsbärsblom utanför. Första gräsklippningen i förrgår. Massor med maskrosor.

Följer delar av kongressen på Forum på TV. Lyssnat på hälsningstal av ABF (Arbetarnas bildningsförbund) och Vårdförbundet, vars ordförande väckte jubel med sitt föredrag om situationen inom vård och omsorg i Sverige. Arbetstidsförkortning och slut på underfinansiering och gigantiska antal övertidstimmar. Det är det som behövs för en trygg vård och god arbetsmiljö, det är det som Vårdförbundet kämpar för med facklig blockad och strejk. Bra redogörelse och kämpaglöd. Kongressen i övrigt diskuterar motioner om en del av det nya partiprogrammet. Som alltid intressant att höra inläggen från partikamraterna. Tror väl det blir lite ändringar i förslaget när det ska röstas, men eftersom jag inte hört alla inlägg eller läst alla ca 1 000 motioner, så är jag inte tvärsäker på hur det slutar. Spännande. Känns som lyx att kunna vara hemma och följa en kongress live.

DN 7/5 krönika i kulturdelen: ”Obegripligt snömos av Ebba Busch om Sveriges självständighet”.  Johan Croneman har sett partiledardebatten ( i söndags tror jag) och är upprörd över främst Ebbas (KD) ”svar” på en ja eller nej-fråga. Med all rätt. Jag såg också eländet. Det handlade om DCA-avtalet (Defence Cooperation Agreement). Inte lätt att komma ihåg vad DCA betyder och det spelar mindre roll, men det är väldigt bra att veta vad det innehåller. Det angår oss alla. I mitten på juni kommer riksdagen att rösta om avtalet. Eftersom jag var på föreläsning av en kvinna från Svenska Freds om avtalet för ett par veckor sedan (har skrivit om detta tidigare) så vet jag vad avtalet handlar om och vilka långtgående konsekvenser det för med sig. Det handlar om att 17 amerikanska baser ska etableras i Sverige. Närmast mig och Växjö är Halmstad och Ronneby. I avtalet finns bl a regel att det kommer finnas områden inom baserna där svensk personal inte får vistas. Men jag koncentrerar mig nu på det som borde/ska gå att ändra på i riksdagen när beslut tas: Att skriva in i avtalet att kärnvapen inte är tillåtna på svensk mark i fredstid. Som Norge, som Finland… Detta var frågan som ställdes i debatten. Ska kärnvapen tillåtas i Sverige i fredstid? Och som Ebba besvarade med en lång utläggning. Dock inte svar på frågan.  Statsminister Ulf har sagt att det behöver inte stå i avtalet för ”dom vet vad Sverige tycker” ungefär. Men tänk om ”dom” (välvilligt tolkat som övriga NATO-länder) glömmer det som inte är skrivet. Vad händer om 10 år, 20 år osv. Varför inte vara tydliga? Vem/vilka har lovats att inte ta in kärnvapenfrågan i avtalet?  Hur kommer detta hanteras i riksdagen? Jag säger som Croneman: Ring din lokala riksdagsledamot, det är bråttom!

Nu talar Magdalena Andersson (S) på kongressen. Trevligt. Hon pratar mycket bra om sjukvården, skattesänkningar, sämre A-kassa och hoppet om ”ett Sverige byggt på solidaritet”. Hon får stående applåder.

Min bil är inte dödförklarad men fortfarande på Macken. Väntar på nya slangar (?), som inte fanns i lager. Kanske måndag. Igår gjorde jag en nöjestripp med buss nr 8, som kanske inte blivit av om jag hade haft bilen hemma. Nr 8 går inte till centrum utan genom förorter till köpcentrat Grand Samarkand. Tar bortåt en halvtimme. Väldigt fin sight-seeing. Nöjet var att köpa några pocketböcker bl a. Tänkte på alla de gånger maken L och jag och barnbarnen åkte den här turen, fikade och tappade bort varandra på Stor-ICA.

Växjö stad och omnejd är inne i Prideveckan. På lördag 11 maj går den stora paraden av stapeln. Samling 13.00 på Norrtull – som brukligt. Bästa dagen på året, bästa manifestationen för bästa livet för alla. Hoppas på väder som inte hindrar deltagandet i paraden eller som publik utmed gatorna.

Ha en god helg!

Carin Högstedt

Växjö 20240509

www.maqt.se

@hgstedt

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *