Pride på avstånd, kongress på nätet, EU, DCA igen, ljuvlig försommar, valrörelse

Måndag morgon. Upp tidigt och frukost ute. Varmt, sol, spegelblank sjö, glada duvor, syrenerna fulla av blommor på mycket god väg att slå ut. Kissemissarna söker sig till skugga. Nu börjar utelivet.

Nej, jag deltog inte i Prideparaden. Knappt jag kan skriva det, känns så hemskt. Men avvägde in i det sista: Gå med pinvärk som ökar för varje steg? Titta på? Nä. Dotterdotter, snart 17, var där. Gör mig lycklig. Vad jag förstår från media var det mycket folk och lika häftigt som brukligt.

DN i fredags 10/5 hade en sida om DCA-avtalet, det avtal som ger amerikansk militär rättighet att ha 17 baser i Sverige. Där kan de ha vapen, fordon, kan öva och bestämma över sitt område efter egen lag. Som jag skrivit om tidigare. 18 juni ska riksdagen besluta om avtalet. Det lär gå igenom för bara (V) och (MP) har kritik mot avtalet. V.s försvarspolitiska talesperson Hanna Gunnarsson säger: ”Vi kommer rösta emot och det gör vi för att vi inte vill ha utländska soldater i Sverige som lyder under annan än svensk lag, men också för att det inte finns några skrivningar om kärnvapen i det här avtalet”. I t ex det norska avtalet är det skrivet att lagring eller utplacering av kärnvapen inte är tillåtet på norskt territorium. Här finns en möjlighet för riksdagen att skärpa avtalet vad gäller kärnvapen. Ta den möjligheten riksdagsledamöter!

Följt V-kongressen på nätet ett antal timmar. Känner mig nöjd med det nya partiprogrammet, som blev en kompromiss – naturligtvis. Som alltid så förändras förslagen – i detta fall gjordes förändringar före kongressen, då mängden motioner med invändningar växte till en rejäl hög. Under kongressen gjordes andra ändringar, tillägg etc. I huvudsak tyckte jag att programkommissionen gjort ett bra programförslag med övergripande innehåll på ett lättillgängligt språk.

DN 11/5 hade en sida om EU, medlemskap och Vänsterpartiets beslut på kongressen. Äntligen, säger jag, har vi accepterat medlemskapet och ska satsa på att driva t ex klimatfrågan stenhårt. Jonas Sjöstedt (V), toppnamnet på EUP-listan intervjuas i artikeln om bl a DN Ipsos undersökning av svenskarnas inställning till EU; 56 % är positiva av hela befolkningen, 55 % av V.s väljare. Jonas menar att kravet på utträde aldrig drivits med kraft. Brexit har inte imponerat på någon. Jonas menar att partiprogrammet nu är anpassat till den politik vi egentligen har bedrivit från V. Ja, äntligen. Känns befriande. Den inställningen harjag haft sedan vi förlorade folkomröstningen och blev medlemmar.

EUs framtid som union vet vi inte något om, men det som är aktuellt nu i valrörelsen är dess förmåga att driva klimat- och miljön så planeten blir beboelig för människor i framtiden. Demokratin likaså, antirasism och HBTQ. Varje röst till vänster är en röst mot högerextrem tillväxt i parlamentet.

Och vem kommer till Växjö ikväll? -Jo, Jonas Sjöstedt himself. Träffas på Linnéuniversitetet i eftermiddag och på Trädgård de Luxe mitt i centrala Växjö i kväll måndag kl 19.00 (13/5). Välkommen Jonas!

Veckan är fylld med möten/utbildning i Valnämnden m m. 22/5 startar förtidsröstningen och då ska mycket klaffa.  Om väderprognosen håller kan det kanske bli simma av rätt snart. Förra året var det premiärdopp i sjön 22/5.

Väntar ivrigt på ett positivt besked om att bilen är klar och körbar. Testat att åka buss till COOP. Som andra tanter utan bil här i Sandsbro gör. Funkar, men tidsödande jämfört med bilen och inte så bekvämt om en handlar mycket.   Bortskämd bilkörare är jag.

Ha en skön försommar!

Carin Högstedt

Växjö 20240513

@hgstedt

www.maqt.se

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *