Berg, Lädja, kyla, covid, Paris, 17 år, inställt kalas, skola i Uganda…sommar

Lördag mitt på dagen efter en rätt trist vecka med mycket regn, blåst och kallt i vattnet. Accepterar att bada med 17-18 grader vattentemperatur i maj, men så ska det inte vara i juli. Livet lunkar i alla fall på och alldeles för fort.

Roade mig igår med att besöka Bergveckan. Så mycket som bjuds på utställningar, loppis, gallerier och av hantverkare av alla sorter.  Skulle passa på att skaffa en trasmatta till köket. Visste att det brukar finnas på en gård i Lädja. Stängt just denna dag. Men på Smeagårns loge i Lädja fanns allt – utom möjligen trasmattor – så jag fick med mig en behövd väska och ett par obehövda armband. Så duktiga de är, alla dessa kvinnor som sätter samman vackra smycken. Ja, män också. Träsakerna i Bergs församlingshem väldigt fint gjorda. Ska komma ihåg att ge mig två dagar i Berg nästa år. Eventet växer och det kommer nya utställare och nya grepp varje år. I gamla skolhuset i Lädja tittade jag på fina textilarbeten bl a. Där fanns också representant för förening eller nätverk, vet inte säkert, som på något sätt har startat en skola i Uganda och stöder den. Från noll till 155 elever på ett antal år. Föräldrarna har gjort halmhantverk som säljs. Lotter säljs också. Jag Köpte fem lotter. Tänkte att jag behöver ju inte ta lotterna. Jag vinner ju inte och det spelar ingen roll. Ett litet stöd till skolan i alla fall. Men mot alla odds så vinner jag på en lott och får med mig en vacker krukväxt i en fin kruka. Besökte också Galleri Garaget och tittade en runda till på konsten. En god tradition som fyller 20 år att ha konstutställning i samband med Bergveckan. Själva lokalen har skiftat. På senare år är det ett gammalt sädesmagasin mellan Tolg och Berg. Marknader är vi vana vid, t ex Tingsryd, Åseda, Dädesjö etc. Jag är förtjust i att besöka dem. Bergveckan är något mycket mer med varierande innehåll. Kan bara beundra Bergfolket som låter oss uppleva detta år efter år och ta del av deras bygd. Byn Lädja är i sig värd ett besök. Verkar gammal och rätt orörd. Jag kan dock inte dess historia.

Sitter ute och skriver, kyligt och mulet. Inget regn ännu. Växtligheten längtar efter sol. Idag fyller min dotterdotter 17 år och i morgon är det kalas för henne, en av sommarens höjdpunkter. Hoppas vi kan vara ute. Festen är i morgon för hon kom hem natten till idag från resa till Paris tillsammans med bror, mamma och moster. Ska bli spännande att höra hur bussresan var.

Detta skrev jag kl 13.00. 13.08 ser jag ett meddelande från 17-åringen. Tro´t eller ej. Kalaset är flyttat till nästa söndag. Mamma har fått covid efter parisresan.

Ja, jag läste i tidningen senast idag att covidsmittan är i gång igen. Hade tänkt skriva lite om Smp.s artiklar om ”de tvångsomhändertagna barnen” och om solcellsparker. Men tappat tråden nu. Återkommer om det. Får kolla hur det mås efter Paris och hur det går med döttrarnas och min planerade Ölandstripp.

Växjö 20240707

Carin Högstedt

@hgstedt

www.maqt.se

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *