Vardagar, konst i Garaget, bistånd, kvinnors liv globalt sett, Almedalen

Ännu en skön och vacker dag denna lördag. Sol, lite vita moln, lite vind. Stockrosorna börjar slå ut. Ca 21 grader i sjön. Badade på morgonen med Julius i följe. Han var mycket nyfiken på vad jag hade för mig, men testade inte vattnet tack och lov.

Veckan gick fort. Säsongsavslutning med ABF Södra Smålands styrelse i måndags, stämma med Huseby Bruk AB på tisdagen och V Kronobergs styrelse i torsdags. Bra möte med paus i dagordningen för mycket gott till kaffet och följa Nooshi Dadgostars Almedalstal. Bra möte, bra och engagerat tal. Bra resultat i EU-valet och goda opinionssiffror. Känns gott att kunna notera detta! Inte varje dag.

2014, valåret, började jag blogga. Det är alltså 10 år sedan. Starten var att lyssna på alla partiledartalen i Almedalen och skriva om dem. Syftet var för övrigt att beskriva vardagen för en vanlig kommunpolitiker. En vardag som är fylld av möten, kontakter, skrivande, läsande, diskuterande och som är rolig och utvecklande. Politik är inte lidande.  Man kan bli trött av den men sällan trött på sina uppdrag.

Så har jag lyssnat på partiledarnas tal denna vecka? Ja, Nooshi (V) som sagt, Ebba (KD), Daniel (MP). Muharrem © hörde jag delvis på radion. Har några till att lyssna på alltså. Ebba lade nästan hela taletiden på svenskhet, Sveriges rötter, kristendomen, svenska värderingar kontra hederskulturens våld och begränsning av kvinnors liv, i Sverige. Tyvärr gick Ebba inte över gränsen till övriga världen, där kvinnor och barn förtrycks och begränsas, könsstympas, bortgifts mot sin vilja, våldtas etc. Ett globalt gigantiskt problem som kan bekämpas med t ex bistånd från länder där man kommit långt när det gäller jämställdhet och där resurser finns, t ex Sverige. Tyvärr så drar nuvarande regering inklusive Ebbas parti ner på dylikt liksom på bidrag till fredsorganisationer som IKFF (Internationell kvinnoförbundet för fred och frihet). IKFF blir av med vartenda öre vad jag förstått.

Varit på vernissage på Galleri Garaget idag. Bergveckan har startat och i den ingår konstutställning i ”Garaget”. Häftig händelse mellan byn Tolg och byn Berg. Utställare är Jussi Taipaleenmäki, Aino Myllykangas och Nora Nordin. De två första etablerade konstnärer med många utställningar bakom sig.  Nora, som gör papperskonst, har sin första utställning. Mycket att titta på. Jag blev riktigt förtjust i Ainos tavlor med djur och fåglar. Hon visar också några skulpturer. Vernissagen innehöll musik, sång, diktläsning. Mary Lou Ward läste Pär Lagerkvist. Hög klass på invigningen och gott om publik. Nöjde mig med detta idag. Ska lägga en dag på hela Bergveckans utbud i kommande vecka.

Varningar från SMHI för skyfall i morgon i delar av Sydsverige. Upp till 90 mm regn… Låter otroligt och oroligt.

Läst ut både nr 10 och 11 av Lundells Vardagar. Blev så tomt. Vet inte riktigt vad jag ska ta fatt i nu. Hoppas få uppleva Vardagar 12.

Carin Högstedt

Växjö 20240629

@hgstedt

www.maqt.se

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *