Insändare om vården som Smp ratat. Läs den här, före valet.

Till Opinion, Smp

 

Viktigaste frågorna? Vård och omsorg.

En valaffisch har texten ”Vi kapar köerna”. Det är Mikael Johansson (M), Regionstyrelsens ordförande i Region Kronoberg som säger detta på affischen. Men vad händer i verkligheten? Jo, det går att läsa i Smp (2/9). ”Växjö lasarett tvingas stänga en hel avdelning. Brist på sjuksköterskor.” !6 vårdplatser stängs under september. Oktober oklart. Det är operationer det handlar om och som inte kan genomföras på grund av sjuksköterskebrist. Under budgetdebatten i juni sade nämnde Mikael Johansson flera gånger att det finns inte personal att anställa. Pessimistiskt uttalande från ledande politikern i Region Kronoberg, tyckte vi i (V). Det går naturligtvis att behålla personal och även rekrytera om villkoren och arbetsmiljön upplevs som drägliga. Affischen skorrar falskt.

Läser partibroschyrer som kommer i brevlådan. I Moderaternas Växjö kommun lovas att ”Växjö kommun ska vara Sveriges bästa stad att åldras i.” Det innebär bl a enligt texten att högre krav ska ställas på utförare av vård och omsorg. Det senare är intressant. Det är väl ett halvår sedan ett V-förslag lades fram om att höja nöjdhetskraven från nuvarande 80% till 90% av omsorgstagarna på särskilda boenden. 80% nöjda eller mycket nöjda är gränsen för ”godkänt”. Under det får utförare krav på att åtgärda bristerna. Vår ambitionshöjning avslogs. Så fortfarande kan 20% av omsorgstagarna vara mindre nöjda och missnöjda utan att något händer. 100 % nöjda är naturligtvis målet, men etapper i genomförandet är rätt håll.  Hela perioden har vi från oppositionen (S+V) fått avslag på att ställa krav på heltider för personalen inom de privata boendena, en kvalitetshöjning. Avslag på det också.  ”Sveriges bästa kommun att åldras i”. Gärna!  Men rimmar illa med skattesänkningar. Det skorrar här också.

I Smp 2/9 har Anna Zelvin (KD) en insändare utifrån sitt perspektiv som vice ordförande i Omsorgsnämnden. Anna skriver om alla förbättringar som hon har medverkat till och som ska fortsätta. ”Vi” har lagt förslag för att minska de ofrivilliga turerna som sliter på personalen, skriver Anna. Vet inte om vi syftar på KD eller hela blågröna styret, men jag minns tydligt den ena debatten efter den andra i nämnden, i fullmäktige, om delade turer där oppositionen fått höra hur omöjligt det är att avskaffa ett högst omodernt sätt att organisera det kvinnodominerade arbetet. Detsamma gäller det Anna skriver om personalkontinuiteten som KD har haft förslag om att öka. Det är märkligt då att när V-motionen om kontinuitet passerade nämnden så röstade KD för avslag, för högre kontinuitet var ”orealistiskt”. Men vi är inte ledsna – trots alla avslag – så har vi i oppositionen fått igenom en ny syn i nämnden på delade turer och kontinuitet.  Det är bra för personal och för omsorgstagarna.

Växjö kommun har haft moderatledd regering i kommunen i många år, i regionen under den nuvarande mandatperioden. Vi i (V) är beredda att ta ansvar i ett nytt styre. Tycker du det är dags för förändring på viktiga områden som vård och omsorg? Granska vad partierna har uträttat och vad de vill.

Carin Högstedt (V)

Växjö 20220902

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *