Julaftonsblues, ut på landet, tjuvstart, biskopen, marschaller, slut på tape, 2023?

Julafton. Skulle skrivit tidigare i veckan men kom saker emellan; slå in paket, skicka julkort (skickar en hel del på gammalmodigt sätt).  Så tog tapen slut när den lilla högen klappar skulle slås in. Inte julpapperet – som aldrig räckte i barndomen – en rulle, sedan blev det tidningspapper). Nej tapen. Och på COOP finns allt. Två fack gapar tomt. Slut. Märkligt sammanträffande. Köpte limstift för att komma ur knipan.

Vacker morgon, klart, -6 grader. Troligen halt på småvägar. Har inte gjort något åt det faktum att värmen i bilen inte fungerar. Naturligtvis, det var 6 plusgrader, våren är snart här och jag frös inte ihjäl. Nåväl. Allt ordnar sig. Bara en mil jag ska köra om några timmar.

Tjuvstartade, med lite julmat för min granne, barnbarnens farmor, igår kväll. Lyste upp ute med ljus i lyktor och en marschall, vilket senare är helt nytt för mig. (Köpte en behållare att sätta ner i jorden, som känns säker. Årets julinnovation.) Vi åt de mest basala julmåstena, skinka, potatisgratäng, tomat- och löksallad (den enda jag kan få till, med citron och rosmarinolja från Öland), rullsylta gott bröd mm. Det smakade bra. Alltid orolig att något ska bli fel. Köttermometern gick sänder. Fick gå på instinkt med skinkan. Trevlig kväll! Åt lagom mycket och pratade.

Sov dåligt. Läste, löste korsord. Somnade om frampå morgonen och nu är det bråttom. Om två timmar ska jag vara på plats i Gasslanda med knytismat, paket till vårt julklappsspel, som hade premiär förra julen. Barnbarnen får klappar, övriga lämnar ett par anonyma klappar till en hög (max 100 kr/st) och så har vi ett tärningsspel plus frågesport (döttrarna sköter detta). Alla tyckte det fungerade bra och vi har samma koncept i år.

I Smålandsposten idag (24/12) finns två sidor insändare. Biskop Fredrik Modéus har skrivit om ”Julen som kontrasternas tid”. Den är mycket läsvärd, för kristna eller inte. Inget konstigt; julen är en härlig tid med gåvor, ljus, omtänksamhet och värme. Men också krig i Ukraina (och på ett otal andra platser på planet), matfattigdom, våld mot kvinnor bakom stängda dörrar i hemmen.

Gunnel Jansson skriver i samma Smp om att Svenska Kyrkan är en viktig röst i samhällsdebatten, att den kristna etiken inte kan leva instängd i sitt eget liv utan behöver komma levande ut med sina budskap. Bra! Tänk att det blivit debatt här i trakten om huruvida biskopen/kyrkan får uttala sig om det som händer i Sverige idag; minskat bistånd, minskat kvotflyktingmottagande, familjer/anhöriga som splittras… Ja, erinrar mig en tid då kvinnors rätt att tala i kyrkan, som präster, var starkt ifrågasatt. Det var ända in i 70-80-talen.

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!

Carin Högstedt

Växjö 20221224

@hgstedt

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *