Skitåret 2022?, nyord en spegel, Kalle Anka överlever, klimatbiljett ja tack! Kvinnofrid, frihet!

Tisdag eftermiddag. Inkommen efter en rejäl promenad. Frisk luft och motion! Inte så hurtfriskt som det låter! Segade mig upp från soffan och tog mig tveksamt ut i blåsten. Hade en bunt Kommunnytt att dela ut vilket underlättade och jag kom upp i drygt 8 000 steg.

Julen är över. Var så bra som den kan bli med julafton på landet och alla de närmaste där, summa 11 pers.  Ny form för julklapparna – barnbarnen får några presenter – i övrigt har vi spel och frågesport för att fördela billiga klappar, som sedan kan bytas mellan oss, så alla blir nöjda. Fungerar bra och är roligt. Frågesporten är gjord av mellandottern. Vilken är den kallaste temperatur som mätts upp på vår planet? Hur många länder finns i vår värld? Närmast vinner. Alla bidrar till buffén och efter maten är det promenad runt byn.  Mellan maten och Kalle Anka. Hörde precis på radion att över 3 miljoner såg Kalle Anka! Visserligen en minskning men i alla fall. Vilken tradition.

Läser med visst nöje om ”Året då verkligheten spökade för borgerligheten”, ledare i DN idag 27/12, bokslut 2022, av Susanne Nyström. Under den har Arvid Åhlund en kommentar till bokslutet: ”Ett katastrofår? Visst, men främst för förtryckarna”. Putin har inte lyckats besegra Ukraina. För Putin är kriget en strategisk katastrof. Kina har inte lyckats vaccinera sin befolkning med fungerande vaccin.  Och i Iran fortsätter folket att protestera och demonstrera för ”Kvinna, Fred, Frihet”. Men det är fortfarande krig, ungdomar avrättas i Iran och demonstranterna i Kina kommer inte att störta diktaturen i Kina. Åhlund ser ändå ett ”anmärkningsvärt omslag, Ett katastrofår, visst, men främst för diktaturerna. Vem trodde det i februari?”

Bra i samma tidning om att flykten från jobbet bland sjuksköterskor inte endast kan lösas med utbildningsplatser – det måste finnas kompetenta lärare också och satsning på forskarskolor. Anna Ehrenberg och Anna Forsberg har skrivit på DN Debatt. Mycket läsvärt om behov av vetenskap m m för att lösa kris i omvårdnaden.

Intressant i Dagens ETC (27/12) om årets nyord. Många beskriver skitåret 2022: permakris, Putinpris, matfattigdom, hungersten, energifattigdom… Positivt är ”klimatbiljett” – betyder en subventionerad biljett i kollektivtrafik med syfte att minska utsläpp från motordrivna fordon. (V) i regionfullmäktige hade det i sitt budgetförslag! Gick inte igenom men ändå. Vi har tydligen varit fler om att lansera tanken.  Tror vi hämtade idén från Wien. Förr eller senare kommer det bli verklighet. För sent kanske? Hursomhelst: Alla tomma platser i bussarna är ett misslyckande. Jag räknar varje gång jag reser. Jag tittar in i alla bussar jag ser. För ofta, för få passagerare. Släpp pensionärerna loss – minska ofrivilliga ensamheten på köpet. Släpp ungdomarnas sommarlovsåkande loss  – det var bara positiva erfarenheter när det fungerade.

Ska ta itu med min nya hemsida och bloggportal. Tills vidare finns bloggen på Facebook och på www.maqt.se, vilken senare är en bloggportal i sig.

God fortsättning! Ha det gott!

Carin Högstedt

Växjö 20221227

@hgstedt

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *