Nyårsafton, nytt skitår? risk för, i flyttagen, dagböcker i 19 år, falukorv och faktaförnekelsee

Nyårsafton. Plus 8 grader. Isen på sjön har kapitulerat till gräsändernas glädje. Skrivit sista gången i femårsdagboken som ligger på köksbänken för att få ett par rader varje dag. Börjar på ny dagbok i morgon. Maken L och jag startade 2004, så 19 år finns samlade i lättillgängliga dagböcker. Där finns väsentligheter bokförda. Väderlek, möten under dagen, resor, besök, ovanliga fåglar… Ser att nyår 2004 var vi på Kanarieön Fuerte Ventura. Det året slutade med den fruktansvärda tsunamin. 30/12 har noteringen ”kanske 100 000 döda?”

2013 30/12 har maken L antecknat ”flyttdag från Linnégatan 20 till IOGT”. Det var alltså Vänsterpartiet som flyttade. Dåvarande lokaler skulle rivas för att byggas bostäder på. Kv Lågan handlade det om. Så nio år har vi varit i IOGTs byggnad vid Vattentorget. Nu flyttar Vänsterpartiet Växjö till Bäckgatan 14, alltmedan V Kronoberg är kvar på IOGT. Innan Linnégatan var adressen Bäckgatan (nr 17 tror jag), så det känns lite som att komma hem. IOGT har varit en mycket bra hyresvärd! Inget att klaga på öht. Alltid hjälpsamma. Det vi får nu är markplan, närheten till Speakers Corner och enklare för folk att titta in. Så direkt efter nyårsdagen börjar flyttjobbet. Om jag inte minns fel, vilket jag inte gör, så tillbringade maken L och jag nyårsafton 2013 på Linnégatan och packade, rensade och körde grejer. Ägaren av lokalerna hade bråttom. Vi fick dispens under julen. Sedan stod lokalerna tomma i ett par år, innan något hände med byggprojektet. Där kan jag ta fel på någon månad.

Kände inte för att gå upp idag på morgonen, inte alls. Läste DN, nyårskrönikan av Björn Wiman (kulturbilagan 31/12) med den föga uppmuntrande rubriken: ”2022 var året då lögnen fick högsta status i Sverige”. ”Det är i sanning underliga metoder den ryska sovjetregeringen använder” skrev DN för 100 år sedan, 31/12 1922. Då var det en svältkatastrof som drabbade hundratusentals människor i bl a Ukraina. 100 år senare startar Putin ett barbariskt krig mot Ukraina. Vad finns det för anledning att önska gott nytt år?  ”En valrörelse som kapade alla förankringar till verkligheten fylldes av falukorvar och faktaförnekelse” skriver Wiman. Och jag vet inte hur det gick till men jag fick ny kraft att gå upp och göra saker efter att ha läst Wiman och därtill Alex Schulman (samma tidning):  ”På nyårsafton såg vi vår framtid och trodde för en stund att allt skulle gå bra”. Handlar om varför Schulman alltid avskytt nyårsafton, alltsedan han var sex år och väcktes av fräsande fyrverkerier och de vuxnas hysteriska skratt, som han uttrycker det.  Som sagt, det finns anledning att inte dra täcket över huvudet. Kanske kan de förnuftiga människorna återfå sin övertygelse?

Vädret tillåter en utesittarstund nu på eftermiddagen. Lugnt i området. Inte hört mer än någon enstaka smällare hittills. Många hundägare här gör nog sitt till.

Till sist:  Ha en skön helg! Nyårslöftet från mig är att i någon mån bidra till en mer jämlik och jämställd kommun, när Växjö i morgon får nytt styre efter 16 år.

Carin Högstedt

Växjö 20221231

@hgstedt

www.maqt.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *