Tvättbrädan Blenda från Alstermo, kattkrasch, överens eller ej om underbemanning? V-flytt till Bäckgatan

Torsdag morgon. Ljusnar ute så sakteliga. Om man nu kan använda ”ljusna” i den kompakta grådasken och blötan. Vaknade kl 5 av regnet mot fönstren. Altanen en vattenpöl. Tassi vägrar gå ut. Tycker i alla fall att hon är piggare efter ett par otäcka strokeliknande anfall. Äter, dricker och sover. Undersöker noggrant mitt frukostbord. Finns det ost, helst feta? Och min mjölk i min mugg smakar konsekvent bättre än samma mjölk i kattskål.

Kom på att jag inte sett eller hört något om Älghultskrönika nr 79, 2022. Brukar komma ut runt jul. Gick in på Cultix, som brukar sälja hembygdsföreningens årskrönika. Nästa den första bok jag ser. Så trevligt att dyka ner i 350 sidor Älghultsmateria. Efter två nätter har jag läst väldigt mycket, för att inte säga allt. Som alltid fina bilder och välskrivet om släkter, byar, fastigheter, industrier, människor då och nu med mera. Mycket om Hohult, som blev Hohultsslätt och som sedan blev Alstermo. Där bodde för 100 år sedan drygt 4000 invånare. Har halverats. Visste inte detta: Hohults Snickerifabrik gjorde fönster, dörrar, skåpluckor för inhemsk marknad. Garageportar och grindar exporterades till England. 1912 var nära 50 personer anställda. Av spill från tillverkningen började de göra tvättbräden, med namnet Blenda (efter en häst). Tvättbräden var en nödvändig sak i hushållen innan tvättmaskinerna. Brädan helt av trä från början, senare med räfflor av glas eller plåt. Tvätten gnuggades mot räfflorna.  Den årliga produktionen var på 30-talet ca 30 000 dussin tvättbrädor, många såldes i Sverige, men de såldes också i England, Afrika och Sydamerika. Plåten importerades från Polen, glaset från Belgien. Veckningen gjordes i Hohult på specialmaskiner. Priset uppges ha varit 25:30 för ett dussin (alltså 12) tvättbrädor modell Blenda. Det hela upphörde ca 1950 då tvättmaskinerna började komma in i hushållen. En fantastisk historia från en ort och socken som hade mycket gott om spegelfabriker, glasbruk och sågverk, innovativa människor. Ska ta ett nytt varv med släkterna i boken och se om jag hittar någon tråd till min morfars gren, som rörde sig i Älghults socken i århundraden ända in i vår tid.

DN-krönika igår 4/1) – rekommenderas, insiktsfull och ett gott skratt: Patrik Lundberg: ”Även kattkraschen är ett tecken i tiden. Massiv kattregistrering kraschade myndighetssajt. Med andra ord: Det finns hopp”.

I dagens Smålandsposten har representanter för (L) en insändare om ”Sätt omsorgsfrågorna högst på agendan i Växjö!”. Där kan läsas att det är ett faktum att personal saknas i äldreomsorgen, att mycket gjorts i Växjö kommun men inte tillräckligt. Sägs också att ”Vi behöver inte lägga energi på att diskutera vilket parti som gjort vad.” Nähä. Tycker inte jag heller, alldeles för mycket sådant. Men lite anständighet kan aldrig skada. Det är bara tre veckor sedan (L) i Omsorgsnämnden uttalade i ett yrkande att fullmäktige ska avslå V-motionen om ökad grundbemanning i omsorgen. Nu ska detta upp högst på dagordningen. Håller med om det mesta ni skriver, speciellt slutklämmen: ”Det räcker inte med ord, det krävs handling”. Jag tror till och med att det var er mening redan för tre veckor sedan. Men ni följde den moderata ledningen i er grupp då, precis som ni gjort hela perioden. Det är sådant som gör att det uppstår behov av att rätta till och ifrågasätta: Är det underbemanning eller är det inte enligt (L)? Är det underfinansiering eller är det inte?

Haft flyttbestyr i veckan, från Vattentorget till Bäckgatan 14. Mycket att packa, att rensa ut av (V) Växjös bohag. Också haft upptaktsmöte med nya kommunala gruppen. 24 personer, många nya, samlades för presentation och praktiska frågor. På måndag är det första ”riktiga” kommunala gruppen. Också haft valberedningsmöte i föreningen Noaks Ark och jobbat med underlag för den verksamhetsberättelse för V Växjö som jag ska börja med efter denna blogg. Alla protokoll finns, fått ny pärm och sitter i ordning.  Till syvende och sist är det väl grundbulten i föreningsverksamhet!? Protokoll i ordning och underskrivna. Nåja. Det ska göras i alla fall. Revisorerna ska kunna se vad vi gjort i styrelsen.

Hämtade kinamat till barn, barnbarn och barnbarnens farmor på nyårsdagen. Gick bra. Som alltid gott efter en tid med julmat. Spelade Bezzerwisser, första gången för mig. Riktigt bra sällskapsspel.

God fortsättning!

Carin Högstedt

Växjö 20230105

@hgstedt

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *