Tack till Simone de Beauvoir, Kerstin Ekman, Åsa Moberg, Eva Moberg, Colette

Lördag förmiddag. Grått och blött. Lyckades fånga en ljusglimt på himlen, men det tog snabbt slut. Regn från och till. Påfrestande trist. MEN i fågelmaten häromdagen 4 grönfinkar och en domherre, 5 skönheter som inte är så vanliga på och kring altanen.

Tittade på ”Gokväll” häromsistens. Så bra kväll! Där satt Åsa Moberg (ej att förväxla med Eva Moberg). Så skönt att se och höra henne. Hennes böcker har haft stor betydelse för flickor/kvinnor, för frigörelsen och för samhällsutvecklingen från 1970-talet och framåt. Hon ägnade mycket kraft åt kärnkraften, när den var aktuell i samhällsdebatten. Ja, den är aktuell dag också men i ett helt annat koncept. Nu handlar det om små gulliga ofarliga atomkraftverk (obs ironi). 2014 skrev Åsa ”Ett extremt dyrt och livsfarligt sätt att värma vatten”. 1996 skrev hon ”Simone och jag – tankar kring Simon de Beauvoir”. Hon är känd för sin översättning av ”Det andra könet” till svenska. Jag hittar denna ”bibel” på nästan 900 sidor i bokhyllan. Och med följande skrivet i boken: Till Carin med översättarhälsning, Åsa Moberg, Växjö 14/10 – 08. Sundsvalls tidning har bl a skrivit ”… ett läseäventyr som har förändrat många kvinnors liv”. Har totalt glömt att jag uppenbarligen har träffat Åsa Moberg i Växjö. Åsa har nyligen gett ut boken ”Har vi råd med männen? Och andra texter.” Därför var hon inbjuden till Gokväll. Intressant dialog kring boken i programmet. Som dessutom bjöd på frågestund med ornitolog om vad fåglarna gör under kalla mörka nätter för att överleva. Vissa – orrar exempelvis – kan gömma sig i snön, Andra småfåglar sitter och sover på en gren t ex. Deras ben är konstruerade så att de inte fryser sönder. Ja, snart är det fågelräkning igen.

Eva Moberg, dotter till Vilhelm Moberg, var också skribent, författare, jämställdhetsivrare. Hennes ”Kvinnans villkorliga frigivning” från 1961 var en väckarklocka och start till många kvinnors organisering i olika grupper. Hon engagerade sig för djurens rättigheter och var även hon mot kärnkraften. ”Män är bättre än manssamhället” var titeln på ett föredrag hon brukade använda, inte minst utomlands. En författare som Eva ägnade sig åt att analysera var Colette, en kvinna, fransyska, jag läste allt översatt av henne som ung.  I bokhyllan hittar jag tre böcker av Colette: Tidig blomning, Cheri och I bojor. Eva Moberg dog 2011.

Såg igår de två första delarna av ”Händelser vid vatten” (SvT play). Serien bygger på Kerstin Ekmans bok med samma namn och den i sin tur handlar om midsommarmordet med kniv genom tältduken 1973. Fortfarande olöst. Har läst boken. Den är mycket engagerande, Filmen också. Den riktigt suger in mig i denna norra del av landet. Hittar tre böcker av Kerstin Ekman också av Ekman: Guds barmhärtighet, Mörker och blåbärsris, Gör mig levande igen.

Hörde jag rätt? Ska 130 000 kycklingar avrättas på grund av misstänkt salmonellasmitta? För att bli av med symptomen, men inte den djurhållning som skapar sjukdomar. Vart är vi på väg, vi mänskligheten?

Faktum är att solen nu för stunden skiner och koltrastarna är glada.

Carin Högstedt

Växjö 20230114

@hgstedt

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *