Språk och internationellt utbyte, ny tvättmaskin på en dag, arbetsmiljön i Region Kronoberg

Återigen är modersmålsundervisningen på tapeten. Har ifrågasatts då och då inom politiken, men hittills har erfarenhet och forskningen vunnit; det är utvecklande att kunna sitt modersmål och lära sig ett annat språk eller flera samtidigt. Flerspråkighet är en tillgång i livet – har aldrig tyngt någon. Att lära och utveckla sitt modersmål underlättar förståelsen för hur det nya språket fungerar. I dagens Smp (18/1) har Alaa Aziz, modersmålslärare i 14 år och Päivi Juvonen, professor i svenska som andraspråk vid Linnéuniversitetet, berättat om vikten av modersmålsundervisningen. Tydligen är det på gång i Alvesta kommun att ta bort möjligheten till denna undervisning – om SD får igenom sin vilja. På något sätt har flerspråkighet börjat ses som en belastning. I min värld helt otroligt korkat. Globalt sett är språkkunskaper en tillgång i handel och i utbyte mellan länder och människor. Det kan inte vara svårt att förstå om det finns en gnutta internationalism i tänket.

Haft problem med tvättmaskinen. Går inte in på detaljer men till slut låg dotter och jag i en rejäl vattenpöl i badrummet och gav upp att lösa problemet. Hittade kvitto från inköp av maskinen 2014. Alltså rimligt att köpa ny. Gårdagen var en dag fri från möten och jag satsade på att ägna mig åt privata problem. Köpte tvättmaskin. Fick den installerad mellan 16 och 17 samma dag. Två män hjälptes åt. Testat en körning. Mycket tystare än den gamla. Härligt. Det snurrar.

I måndags heldag med nya regiongruppen. Mycket på dagordningen plus ett par timmar med genomgång av de verktyg vi har i opposition att påverka utvecklingen, motioner, interpellationer etc. Över huvud taget en givande dag. Tyvärr en del hemma och sjuka, så det blir en repetition om ”verktygslådan”.  Det är mycket som händer och inte i Region Kronoberg. Inställda operationer på grund av personal- och vårdplatsbrist på sjukhuset, när influensorna härjar.  Köer som växer. Idag i media om att ”nio sjuksköterskor på kirurgen hotar med att säga upp sig”. De som intervjuas att kommentera är lite vaga om det stämmer med verkligheten. Nya ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämnden (M) känner inte till om någon sagt upp sig, men är det nio så är det allvarligt, säger hon. Från och till har förlossnings- och akutavdelningarna varit aktuella för personalbrist, när anställda säger upp sig, ibland för att gå över till bättre lön och arbetsvillkor som hyressjuksköterskor t ex. En ond cirkel hela tiden. Vi diskuterar på vårt möte behovet av en politik som inte ser anställning av personal med kompetens och bra arbetsvillkor som enbart en kostnad. Arbetsvillkor som får personal att trivas och stanna är en tillgång i den verksamhet som är till för patienterna. Allt annat är i längden dyrast.  Hyrpersonal är dyrt, köer och uppskjutna operationer är kontraproduktivt. Händer mycket negativt, psykiskt och fysiskt, när människor får vänta på att komma till relevant vård. Finns mycket att göra och (V) kommer  att driva sitt valprogram med många goda idéer – även i opposition.

Ikväll ska jag roa mig med lokal kultur. Föreningen Ord i Kronoberg bjuder på lokala författare, ”Trolltrumma-författare”. Trolltrumma syftar på ett lokalt förlag. Fem författare (m fl titlar) talar från scenen på Café Fontaine, Vattentorget 1, Växjö. Det blir trevligt. Men innan dess har jag en del annat för mig och nu avslutar jag för idag.

Ha det bra!

Carin Högstedt

Växjö 20230118

@hgstedt

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *