“Säg inget till mamma”, Ord i Kronoberg, Holy Spider, litteraturkanon? Ojämlikheten är enorm.

Så var det slut på den veckan. Mycket omväxlande och intressanta möten och upplevelser. Vill gärna ge mig själv någon kulturell utflykt varje vecka. ”Ord i Kronoberg” fyllde onsdagskvällen. Hörde fyra av fem författares presentationer av sin litterära verksamhet. Fantastiskt bra att ha en förening i regionen som samlar författare, förläggare, översättare… Nu var det Troll-trumma-författare som samlades på Café Fontaine. Trolltrumma är det egenartade namnet på ett lokalt ideellt förlag. Fick en förklaring till namnet, som jag redan glömt. Men det händer någon gång om året att någon ringer och vill köpa en trolltrumma, sas det.

Christer Petersson, Ella Styf, Magnus Eriksson, Åskar Lilja lyssnade jag till med stort nöje. Bäcker av de två första har jag. Magnus känner jag mest som ordförande i Pär Lagerkvistsamfundet. Åskar har jag gått på stadsvandring med. Han är otrolig i att hitta skeva och roliga platser och syner i staden.  Det är mycket vi andra fantasilösa går miste om. Nu finns fotoböcker av Åskar att glädjas åt.

Har nu skickat en motion till Prostatacancerförbundets årsstämma från styrelsen i ProLiv Kronoberg. Vi vill ha information från förbundet och om prostatacancer på olika i Sverige frekventa språk. Hoppas det går vägen. Det skulle underlätta vår kontakt med fler människor och grupper, vilket ju är livsviktigt.

Läser om filmen Holy Spider i Dagens ETC (20/1). Ett mästerverk enligt recension. Handlar om Iran, om kvinnoförtrycket och ”seriemördarsamhället”. Den har fått omdömet hädelse av kulturministeriet i Iran. I samma tidning reflekterar Babak Behdjou över det som händer i Iran. Han säger att gripanden och massavrättningar inte avskräcker demonstranter längre. Artikeln slutar med Mohammad Mehdi Karimis sista ord till sin far innan han hängdes: ”säg inget till mamma”. Holy Spider sätter fingret på varför Jina Mahsa Amini mördades, sägs det. Inte lätt att veta vad man som enskild kan göra för att stötta de tappra människorna, men att se filmen och öka kunskapen om läget är ändå något.

Nästa helg är det Kulturnatten i Växjö och fågelräkning därtill. Bibliotekets Vänner (BV) är naturligtvis på plats på Stadsbiblioteket, där det är digert program. BV bjuder på litterär tipsrunda och ett samtal om ”Mina bästa boktips till kulturministern och många andra”. Behövs en kanon i Sverige? Samtal med Anna Salomonsson, litteraturvetare, och Lars Swalling, gymnasielärare i litteratur och svenska. Det ska jag inte missa!

Så många dagar tar det för en topp-VD att tjäna din årslön, enligt artikel i Dagens ETC (18/1): Undersköterska – 4,5 dagar. Byggnadsarbetare – 5 dagar. Medelpensionär – 3 dagar. Dags att börja tala om orimliga orättvisor.

Carin Högstedt

Växjö 20230122

@hgstedt

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *