Solbrist, kriminalitet, vårdköer, spara 67 milj kr, Vidingehem, landsbygdsbostäder, Bäckgatan 14

Onsdag eftermiddag. Dagens måsten gjorda. Lyssnar med ena örat på Nordgrens och Epsteins sista talkshow tillsammans. 2 000 sändningar lär de ha gjort! Prestation är inget överord. Ute är det jämngrått i vanlig ordning. Tänk om vi slår Växjörekordet 20 minuter sol i hela januari från något år!?

Ljus i mörkret: Kulturnatten till helgen – en uppskattad Växjöhändelse sista lördagen varje januari och fågelräkningen samma helg. Just nu ser jag ca 15 gräsänder i strandkanten. Öppet vatten i sjön. Kulturnatten är jag först och främst på Stadsbiblioteket med Bibliotekets Vänner. Men en stor händelse är invigningen av Bäckgatan 14, V Växjös nya lokaler! Lokalen har stått tom länge. Jag har passerat hundratals gånger och tänkt: Vilket läge. Nu är vi där. Lite happening kl 18.00 – 19.00 för den som vill titta in på lördag, där butiken ”Johanne” låg senast.

En nästan pseudodebatt har blossat upp i lokalpressen i Växjö kommun. Den handlar om att kommunala bostadsbolaget Växjöbostäder nu heter Vidingehem, efter det andra kommunala bostadsbolaget som är nerlagt/fusionerat med Växjöbostäder. Jag håller med alla som skrivit i Smp om detta. Alla – för och mot. Det är dyrare att byta alla loggor på det stora bolaget.  Det är bättre beskrivning av platsen att heta Växjöbostäder. ”Vidinge” säger de flesta människor ingenting.  Rätt! Det konstiga är att de borgerliga ledamöterna som startade debatten inte kom på detta, när de styrde! Vilket de gjorde till för några veckor sedan. De nya styrande (S+V+MP) kan inte ändra, för det är redan genomfört till stora delar. Det har redan kostat pengar. Så ni som skrivit och undrat varför de kommer med denna tanke nu plötsligt har också rätt. Mest rätt har ändå vi som från början ville behålla Vidingehem med huvudkontor i Rottne, utanför staden, ca 30 anställda och med uppdraget att bygga och förvalta på orter utanför stad och i landsbygden.  Ett unikt uppdrag i kommunsverige. Något att vara stolt över. När vi i (V) haft besök från riksdagen t ex har vi gjort studiebesök hos Vidingehem i Rottne för att visa landsbygdstänket.  Fusionen genomfördes mot vår vilja. För att lugna andra motsträviga så togs beslutet att nya Växjöbostäder med kontor i Växjö skulle heta Vidingehem. Lurade nog ingen. Så alla skribenter har rätt: Varför komma med detta nu? Finns det inte viktigare saker? Varför bytte ni åsikt, när det är för sent?  Dyrt och otydligt – men gjort.

Skrivs mycket bra insändare i Smp. Representanter för IOGT-NTO skrev igår (24/1) om ”Gängkriminaliteten – vår tids hydra”, om att bekämpa själva roten till det onda, det ökande narkotikabruket. Så länge narkotikahanteringen är en lukrativ verksamhet, så slutar inte kriminaliteten att fordras.

Bra av Kerstin, regionstyrelsen (V) att i insändare ta upp de besparingar som hänger över vården i Kronoberg, 67 milj kr ska sparas, vilket är omräknat i personal ca 30 det handlar om. Varför det? Stort överskott 2022 i regionen. Men statsbidragen blir mindre med den nya regeringen – högern är mindre intresserad av välfärdsfrågor, vilket visar sig i anslagen. Oro bland folk är att sjukhusbygget i Räppe kommer att bli så dyrt att vi inte har råd med personal. Varannan dag är det något i media om problem inom vården, brist på sjukhusplatser, överbeläggningar, köer, köer, köer. I Sverige och i Region Kronoberg.

Igår möte med en valberedning, i morgon en annan. Finns alltid att göra. Mitt nya mindre partipolitiska liv ger mig ofta lugna dagar, men upptagna kvällar i föreningslivet.

Carin Högstedt

Växjö 20230125

@hgstedt

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *