Vänsterhäng på Bäckgatan 14, konstnär i Sandsbro, EU-val minsann nästa år, starka reaktioner mot nytt sjukhus

Så hade vi första mötet med Valnämnden. Det var informativt med utvärderingar av valet 2022, både på riksnivå och kommunnivå. På det stora hela ansågs valet ha gått bra i kommunen med några incidenter och tidvis köbildning, men inte så allvarligt. Vi ska få förslag på indexuppräkning av valförrättarnas arvoden. De har legat stilla sedan 2014 om jag fattade rätt. Vi behöver också ytterligare lokal i centrum av stan som kompletterar Stadsbiblioteket som röstlokal. Vi ska ha ett möte till under våren. Sedan blir det tätare under hösten för att förbereda EU-parlamentsvalet i juni 2024. Det är mycket med det jordiska bakom valen helt klart. Allt ska klaffa och vara säkert ur alla aspekter, inte minst tillgängligheten, tillräckligt med valförrättare, som har fått utbildning och koll på valsedlarna som inte får ”försvinna” eller blandas ihop. Frågan hur synskadade/ ska kunna rösta med personlig integritet har kommit upp vartenda val som jag minns, men ingen lösning har ännu presenterats.

I lördags var jag på Lördagsöppet på Bäckgatan 14, vår nya lokal i Växjö stad. Vi var fyra från V Växjö, som tog emot besökare med kaffe och samtal. Ingen rusning men trevligt. Varje lördag är det öppet ett par timmar och varje onsdag likaså. Tills vidare. Detta är bara början på något som kan bli känt som en plats för ”vänsterhäng”, tänker jag.

Läste i Magazinet (gratistidning) om konstnären Magnus Petersson, som visade sig bo i Sandsbro han också och som minsann har två konstverk med på Liljevalchs vårsalong i Stockholm. Inte förvånad. Den tavla av Magnus jag köpte för något år sedan är rent magisk; en akvarell med huslängor i Sandsbro, de hus där jag bott ett antal år. Förstår att han även målat villakvarteren i Sandsbro, där jag också bott. Verkligen fint att denna förort blir gestaltad av en konstnär som har mycket utställningar och stor respekt för sitt målande. Jag måste besöka en utställning!

Det finns ett flöde av artiklar och insändare av medborgare i Kronoberg och Växjö kommun om ”Den onda spiralen i Region Kronoberg” som Birgitta Vaskos rubrik var häromdagen i Smp. Det handlar om tillståndet i vården, om personal som säger upp sig, om brister i arbetsmiljön, om köer och – om det nya sjukhuset som planeras. ”Region Kronoberg har kört rejält i diket” var en annan rubrik av Marcus Thuresson. Han skriver mycket om den ekonomiska grunden för det nya sjukhuset, som betecknas som ohållbar, ja, milt uttryckt av mig. Kalkylerna är ju kullkastade av inflation, kostnadsökningar, räntor etc. Sedan är det inte gratis att bygga nytt (komplettering) och renovera  på nuvarande lasarettsområde heller, men där går att göra investeringar i etapper. Mycket är ju goda lokaler. Allt är definitivt inte slutkört. Rivning av området – om nytt sjukhus i Räppe – är en förlust, inte minst klimatmässigt. Det måste komma fram nya kalkyler som bygger på verkligheten som den ser ut nu och prognoser framåt. Vi får se, men det måste ju finnas en gräns för vad sjukhus i Räppe får kosta, oavsett partitillhörighet. Eller?

Ikväll är det styrelsemöte med V Växjö, det första efter årsmöte och konstituerande och det första i nya lokalen. Flera nya ledamöter och diger dagordning. Jag är fortsatt vald till sekreterare. Kommande veckor är rätt fyllda med möten i olika föreningar. Mars är alltid  mötesmånad.

Ytterst lite snö kvar och drygt fem grader plus. Snart mars och det är en vårmånad.

Carin Högstedt

Växjö 20230227

@hgstedt

www.maqt.se

Carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *