Nya sjukhuset blir för dyrt!? Ögonbesvär, centralisering och Vidingehem kom till stan. 30 år med Noaks Ark.

Suttit ute i solen en bra stund. Barfota. Så skönt. Riktigt varmt, men nu lämnar solen min korgstol. Det är tossdag eftermiddag, fössta tossdan i mass. Förra torsdagen var Antikrundan i Visserum. Jag kände mig väldigt hemma, då jag är från trakten. Väldigt bra Antikrunda förresten. Intressant om möbelindustrin där.

Fick plötsligt en tid hos Ögonkliniken idag, på grund av någon annans plötsliga återbud. Min optiker skickade remiss dit för undersökning av eventuellt ”efterstarr”. Hade jag inte väntat mig, men det blev laser redan idag. Lite starr togs bort men för att undersöka mer på djupet ska jag dit på återbesök, Fått tid för det. Lite suddigt ser jag, men det är alltså bara tre timmar sedan det lasrades (eller vad det heter).  Kanske gör jag i denna blogg fler felskrivningar än vanligt, men jag kommer aldrig att slå alla fel i dagstidningarna! Helt otroligt vilken dålig korrekturläsning de har, eller troligen ingen alls. Jag brukar alltid läsa mina texter en gång. Men det är inte alltid en ser felen i den egna texten, lättare i andras.

Ja, så kom det! Region Kronoberg sviktar under kostnaderna för att bygga nytt sjukhus i Räppe. Det som ekonomiskt kunniga medborgare skrivit artiklar om i drygt ett års tid liksom många i allmänheten, som värnar tillgång på vård i rätt tid och personalens arbetsmiljö,  uttryckt muntligt och skriftligt; det har nu i dagens Smålandsposten uttalats av ekonomerna i regionen. Det tänkta projektet kommer att kräva nya mångmiljardlån. Region Kronoberg skulle bli den mest skuldsatta regionen i Sverige. Nu diskuteras att krympa ytan på bygget!? I juni ska alternativ presenteras politiken. Skattehöjning? Tror inte något parti vill höja med så mycket som skulle krävas. Jag anar att vi som velat bygga om och till på nuvarande sjukhusplats får rätt. Men osvuret är bäst.  Någon manna från himlen lär inte komma och tänkta sparmål, 700 milj kr på 10 år,  går naturligtvis  ut över vården som redan är illa ute när det gäller antal personal och vårdplatser.

Jag lyssnade på hela kommunfullmäktige i tisdags, ca 7 timmar. Valets förlorare, M+L+KD visade ingen bitterhet. Tvärtom verkade de trivas – skönt efter 16 år!? Oavsett allt, partier och konstellationer, så är det bra med ett maktskifte efter så många år. Det var förvånansvärt få beslutsärenden förutom några motioner och stort antal interpellationer. En information av stort intresse. Martina Rosenberg, hållbarhetsstrateg sedan något år, berättade om den uppföljning av Hållbarhetsprogrammet (beslutat 2019) som äntligen är gjord. Beslut kommer nästa fullmäktige. Så hur går det med Växjö kommuns program för den ekologiska, sociala och ekonomiska hållbarheten till 2030? Ja, svaret kan sammanfattas med:  mycket återstår att göra!

En motion från KD handlade om att låta det nya bostadsbolaget heta Växjöbostäder i stället för Vidingehem. Vidingehem var det bostadsbolag som hade uppdraget att bygga på landsbygden. Det har nu av förra styret slagits ihop med Växjöbostäder, som stod för bostäderna i staden. Att det lilla bolagets namn skulle vara kvar och stora Växjöbostäders försvinna var en kompromiss i förra styret där Centern ingick, vilket avgjorde namnvalet. Självfallet är det märkligt och dyrare att byta loggor och skyltar från det lilla till det stora. Främst säger ju Växjöbostäder mer om var i världen bolaget ligger.  Men det stora felet är ju att slå ihop bolagen, att centralisera och koncentrera till staden. Tidigare låg Vidingehems kontor i Räppe, utanför stan. Men vi som ville ha Vidingehem som självständigt bolag med det unika i landet uppdraget att bygga på landsbygden, (S+V), vi förlorade. Namnet kan inte sudda ut detta faktum. Decentralisering borde vara rättesnöre för fler partier. Nu får vi leva med ett bolag och det kommer heta Vidingehem. Skyltarna är redan bytta. Voteringen slutade 32-29 till S+V+MP+Cs favör.

Igår kväll var det årsmöte i föreningen Noaks Ark Småland-Halland som finns för att stödja HIV-positiva och anhöriga. Det var inte bara vanligt årsmöte utan också 30-årsjubileum sedan bildandet av förening i Växjö och Kronberg. Verksamhetsledarna Elli Mokus och Farhad Khagani var med då för 30 år sedan och de är fortfarande kvar. Vilken prestation och vilket engagemang! Elli berättade om föreningen historia och om sjukdomen AIDS och utvecklingen med mediciner under åren som gjort att det inte längre är dödlig sjukdom, Men stigmatiseringen finns kvar. Flera f d ordföranden deltog, liksom tidigare smittskyddsläkare. Jag var där som medlem och valberedare. Jag var även med på invigningen av lokal på Kungsvägen 1993. Jag minns inte varför, men kanske hade partierna bjudits in. I alla fall har jag följt verksamheten genom åren och är imponerad över vad de ledande har åstadkommit. Vilken trevlig kväll det var!

Carin Högstedt

Växjö 20230302

@hgstedt

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *