Vättern – juridisk person, PFAS, Sveland om sexuellt våld och motstånd, fria arbetsskor, Wiman om folksjukdomen, avgiftsfri kulturskola

Dagens ETC är nu riktigt innehållsrik, en daglig rikstidning, med röd och grön ledarsida och mycket intressanta ledarskribenter. Idag fredag 10/3 ett reportage om barn i Ryssland som tränas i krigföring, från 7 års ålder inom organisationen Kaskad. Adolfo Diaz och Alexandra Pogorzelska har gjort det långa reportaget. Tanken med Kaskad är att ingjuta nationalism och vilja att bli krigare för Rysslands sak och Putin i barnen. Har inte läst hela ännu.

Och i Sverige pågår ett drama om Vättern. Försvaret vill skjuta mer i sjön och slippa miljöprövning. De 1000 skotten som får skjutas idag riskerar PFAS och föroreningar i dricksvattnet för ca 300 000 människor. Försvaret vill höja tillståndet till 169 000 skott och 150 raketer per år.  Skrämmande. Vättern borde bli en juridisk person med rätt till ombud vid hot mot vattnet. Sådant händer i andra länder med vatten som betraktas som livsviktiga för folket. (Även detta i Dagens ETC 10/3.)

Deltog i veckan i Patient- och funktionsvariationsrådets (otympligt namn) möte. Rådet organiserar hela Region Kronobergs föreningar med det temat. Vi fick framför allt information om ”Lära och bemästra”, ett pilotprojekt som ska leda fram till att grupper med samma sjukdom/symptom ska sätta sig tillsammans och bilda något som kan liknas vid en studiecirkel. Enkelt uttryckt. Jag frågade om Parkinsonskola, som jag vet efterfrågas och lär finnas i andra regioner. Skulle kunna bli en sådan, men ligger inte i en första etapp.

Vi fick också information om rehabiliteringsorganisationen. Många olika kompetenser på papperat. Undrar dock hur många som är vakanta. Och varför tar det ett år att få elrullstol levererad?  Ja, rekrytering är problematisk. Jo, men vad görs åt det? Region Kronoberg går inte på räls i nuläget.

I kaffepausen kom det fram att många föreningar vill ha mer dialog, kunna påverka, vill ha förändringar, inte bara lyssna till i och för sig ofta intressanta föreläsningar. Nye ledaren för dessa möten, Ida Eriksson, M, lyssnade och tog in det som sas. Hon är ny på posten som ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämnden och verkar ta uppdraget på stort allvar. Kanske ledde fikastunden till att någon förändring kan ske och dialogen blir verklighet?

Lyssnade på Regionfullmäktige i onsdags. De mest frekventa orden var ”tillsammans” och ”tack” (ej vetenskaplig undersökning). En SD-motion om fria arbetsskor blev positivt besvarad. Det ska utredas hur beslutet kan leda till beskattning av förmån. Hur gör man i manligt dominerade jobb med fria arbetskläder? Har inte hört talas om beskattning för den kategorin. Nåväl. Nu får Växjö kommun skärpa sig. Ett engångsstöd för arbetsskor i omsorg och vård kunde beslutas under 2022, men inte mer. I en evighet har detta drivits av facken och V+S. Men vi lever i backlashtider, som Maria Sveland, sa när Vänsterpartiet Växjö och ABF bjöd på föreläsning m m 8 mars, på Bäckgatan 14.

Maria talade väl på temat sexuellt våld, om metoo, om snippadomen, om tillståndet för jämställdheten i Sverige och världen, om feminismen och att inget kommer av sig självt, det är bara att kämpa på, organisera motstånd. Det har kvinnor alltid gjort och kommer att få fortsätta med – gärna tillsamman med män.

Tillbaka till regionfullmäktige. En interpellation från (V) om på vad 67 milj kr ska kunna sparas väckte en bred debatt,  lite vidlyftig men ingen skada skedd att debattera ekonomiska frågor. Många pratade, många tackade varandra för goda inlägg och Kerstin Wirehn (V) som skrivit interpellationen… Uppfattade inte det konkreta svaret på frågan, men det finns ju skriftligt någonstans. Mötet inleddes med Allmänhetens frågestund och allmänheten var verkligen på alerten med frågor om sjukhuset i Räppe, ekonomi och sjukvårdens framtid. Härligt engagemang, en tillgång för Kronoberg!

”Wägnerveckan” går mot sitt slut. Tisdagen bjöd Bibliotekets Vänner på Björn Wiman, kulturchef på DN, som talade kring sin bok ”I en sal på lasarettet”, om tuberkulosen, lungsoten kallad ofta, folksjukdomen som fortfarande dödar väldigt många i världen. Björns mamma hade som barn sjukdomen. Det är utgångspunkten i boken. Hur var det att bo på sanatorium borta från föräldrar och syskon i år?  Att Björn Wiman kan skriva visste jag – han kunde också tala, intressant, personligt, samhällskunnigt och analytiskt.

Igår ett par timmar med ”Arabygruppen”, en sökande och löslig arbetsgrupp inom (V) än så länge. Nya kom till och inbjuden gäst var Hans Parment, lärare m m, som berättade om ”Studio 17”, kulturskola för barn mellan 4 och 19, avgiftsfritt att delta i, i nuläget på Centrumskolan i Växjö och i Braås skola. Mycket ny kunskap! Återkommer till detta. Hur länge finns det pengar till fortsättning? Statsbidrag en förutsättning eller?

Carin Högstedt

Växjö 20230310

@hgstedt

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *