Mäns akilleshäl, Bäckgatan 14, Mahmoud, OPT, kulturarv och arkiv, SRF, kvarteret i dödläge

Oj vad tiden går! Inte skrivit på en hel vecka. Intensiv period med många årsmöten/möten. Ett tiotal gräsänder uppvaktar på och kring altanen. Sjön täckt av issörja ser det ut som. Snön är borta i alla fall.

Igår kväll styrelsemöte med Kronobergsarkivet på Kulturarvscentrum.  Alltid trevligt. Här har valberedningen inga problem; alla ställer upp till omval. Vi godkände verksamhetsberättelsen och den gav anledning till frågor om vad forskare som kommer till arkivet efterfrågar. Vad är det de forskar om? Det kan vara studenter som ska göra ett arbete, det kan vara släktforskare som vill fördjupa sig i släktingars göranden. Hela 96 olika föreningar är medlemmar. Tre nya tillkom under 2022. Rekommenderar alla som har intresse för gångna tider att besöka Kulturarvscentrum på Sandvägen 15 i Växjö, t ex på Arkivens dag. Vackra saker (inte bara dokument!)  ger en speciell och lugn miljö, tycker jag.

I tisdags hade ProLiv Kronoberg årsmöte och samtidigt föreläsning om ”Mäns akilleshäl”, vad händer med manligheten när prostatacancern slår till? Ja, vad är manlighet och hur förändras synen på manlighet med tiden? Stor uppslutning och intressant att lyssna på forskarna. Styrelsen har haft flera möten med representanter för Region Kronobergs ledning om behovet av OPT, Organiserad ProstatacancerTestning. 19 regioner har startat denna reform, som verkligen inte är revolutionerande men ändå åt rätt håll. Kronoberg står nästan ensam kvar och stampar. Den budget som ska tas i juni för 2024 ska absolut innehålla de resurser som behövs för att införa OPT. Säger jag och ProLiv.

Haft ett par pass på Bäckgatan 14 under veckan. Vi har V Växjös nya partilokal öppen lördagar och onsdagar några timmar. Känns helt rätt. Blir ännu bättre när vädret tillåter att vara ute på gatorna och dela Kommunnytt.

Missade styrelsemöte med Bibliotekets vänner i onsdags kväll, då det kolliderade med styrelsemöte i min bostadsrättsförening. Men ser i protokollet att till hösten är Ingrid Elam och – äntligen – Alexander Mahmoud, Växjösonen med t ex senaste romanen ”Du vill inte mer”, bokad till 10/10.

Medborgarna fortsätter att skriva artiklar och ifrågasätta beslutet om att bygga nytt sjukhus i Räppe. Och samtidigt ökar kostnaderna för nämnda sjukhus. Var går gränsen? Hur dyrt får det bli och var ska pengarna tas? Det börjar också röra sig kring gamla kommunhuset, som står tomt mitt i stan och kostar pengar. Folk har tröttnat på att se det tomma kvarteret. Jag minns den lyriska beskrivningen från de styrande i kommunen när beslut om nytt kommunhus skulle drivas igenom. Ja, det lyckades ju. Nya kommunhuset finns men inte en enda lägenhet, intet liv i det gamla. Inget företag ville köpa det heller. Det gjorde till slut kommunala Växjöbostäder. I debatten då fick vi skäll av de borgerliga för att vi inte ville bygga nytt och ge folket centrala bostäder. Vårt förslag var att behålla gamla kommunhuset och bygga bostäder på den plats där nu nya kommunhuset ligger. Från första stund, när beslutet om kommunhuset kom upp, så var vi helt övertygade om att bostäder skulle byggas men inte i gamla kommunhusets kvarter. Och hittills har inget hänt. Nya styret kommer förhoppningsvis att kunna bryta dödläget. Bra lokaler går att hyra ut.

SRF, Synskadades riksförbund, i Kronoberg jobbar systematiskt med att sprida kunskap om situationen för synskadade och behoven av förbättringar. De bjuder in varje parti för sig till samtal. I måndags var det (V)s tur att lyssna. Bland annat diskuterade vi upphandlingarnas betydelse och politikens möjligheter att påverka tillgänglighet vid inköp via upphandlingar. Det är ett ämne som alltid intresserat mig. Att föra in krav på jämställdhet, användbarhet, miljö- och klimattänk, att använda makten i inköp för miljoners miljoner i en region. En annan sak är behov av en busshållplats vid tillgänglighetsrörelsens lokaler, som rymmer bortåt 30 olika föreningar. Inte svårt kan tyckas men denna lilla sak har inte lösts på två år(ungefär).

Lugn helg framför mig. Kanske dags för våffelfest med familjen? Får se.

Carin Högstedt

Växjö 20230317

@hgstedt

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *