Fåglar i våra i liv. Koltrast död. Fiskgjusens hjälp med bobygge. Vårdagjämning, lite mindre depp

Måndag förmiddag. Dimman har lättat lite. Sjön är öppen. Fiskmåsarna har kommit. Hittade tyvärr en av de fyra bofasta koltrastarna död på altanen. Troligast flugit in i ett fönster. Tråkigt, tråkigt.

Läste ifatt lite i tidningshögen igår. Mycket givande nummer av ”Fåglar i Småland” nr 1 2023. Fotografen Anders Blomdahl presenterar bilder av fåglar i Blekinge. Magnifika bilder! Denne naturfotograf bor i Blekinge. Han har enligt reportaget varit i alla delar av planeten och fotat. Svårt att se mig mätt på ”sjungande stare” med fler.

Efter detta kommer den mest genomarbetade rapporten jag läst om fiskgjusarna och övriga sjöfåglar i Helgasjön. Rubriken är ”Boplattformar åt fiskgjuse vid Helgasjön”. Det handlar framför allt om kampen för att hålla liv i fiskgjusen med lyckade häckningar. Helgasjön har varit och är en stark plats för fiskgjusen, men sjön är också omtyckt av turister, badgäster och boende med båtar. Inventeringar av fågelbeståndet har gjorts sedan 1970-talet. För 40 år sedan gjordes boplattformar och placerades där det inte skulle finnas så mycket störningar för att styra fåglarna dit. 2022 återupptogs detta och därtill sattes varningsskyltar upp för att människor ska undvika att störa de häckande.

Länsstyrelsen har skjutit till mer pengar för att stödja inventering från båt också. Växjö kommun beslutade positivt om en motion från undertecknad om åtgärder för att stödja fåglarna ca 2017. Glädjande är att inte bara ornitologerna utan även kommunen och som sagt Länsstyrelsen fortsatt inventering och åtgärder för att slå vakt om sjöfågellivet. Häckande par fiskgjuse ligger på 10-11 par. Länsstyrelsen har tagit på sig att uppföra och sköta om tre boplattformar. Vad händer då? Jo, den av nya regeringen beslutade budgeten på nationell nivå minskar miljöresurserna. Det i sin tur drar ner penganivåerna på Länsstyrelsen, som går ut över utrymmet till boplattformar, i varje fall för närvarande.  Växjö kommun fortsätter stötta.  Inte bara offentliga instanser utan också allmänheten har visat sig positiva till åtgärder för fåglarna. De har saknat fiskgjusarna när de försvunnit.

Finns mer info på www.smof.se. Mikael Persson har skrivit artikeln, som jag gjort väldigt kort. Tyvärr – övriga sjöfåglar visar inga ljuspunkter. Storlommarna var 13-18 par med bara tre ungar 2022. Skäggdoppingen har halverats på ett år, måsar, trutar, tärnor minskar. Skrattmåskolonin fick inte ut en enda unge 2022. Storskarven är utgången. Toftasjön framför mig hade ett storlompar förra året, ingen skäggdopping, fiskgjuseboet är övergivet sedan många år. Kanske skulle sättas upp en plattform?

Var ute igår och tog itu med att städa altanen. Delvis i alla fall. Skönt med flera timmar i rörelse. Bra vårdagjämning trots mulet och envis dimma. Nu snart iväg till ProLivs konstituerande möte på Vida Arena. Vi börjar med lunch, som är styrelsens arvode för det i övrigt ideella arbetet.

Carin Högstedt

Växjö 20230320

@hgstedt

www.maqt.se

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *