Blå matta ute, Flygt, Underdog, Nooshi, Dalbo torg, storlommen, arbetskraftsutvisning? mångfald

Söndag eftermiddag. Kom alldeles nyss hem. Varit på kyrkogården och maken Ls grav, vattnat de nyplanterade penséerna, bytt ut lyktan och satt dit ledljus och en solcellslampa. Hoppas det blir bra. Gamla lyktan obekväm att hantera.

Så till COOP för att fylla på kylskåpet och sedan ut på landet, till Gasslanda för att få dubbdäcken utbytta av snälle svärsonen och så fika med tårta och många runt bordet. Solen har börjat skina och prognosen är sol och värme de närmsta dagarna. Ute är scillan, det blå marktäcket, precis i klimax. De går fort över. Släpat hem ett par säckar jord. Planterat en dahliasort, men fler ska det bli. Så sakteliga ska jag få fason på det mesta. Skurborsten jag fick (önskade mig på födelsedagen) med långt skaft – alldeles utmärkt. När knäna sviktar, så hjälper en sådan borste mig att hålla altangolvet i någotsånär skick.

Veckan var full av begivenheter. Nooshi, Vs partiledares tvådagars besök i Växjö, blev succé med ett digert program. Jag träffade Nooshi på Dalbo torg, där vi samlades ett antal partister och delade flygblad. Nooshi talade med ICA-kunder, som gärna ville prata henne och hade åsikter om det ena och andra. Dalbo torg är tyvärr inte i den trevliga klass det en gång var. Byggarbeten har pågått i flera år och t ex pizzerian som låg där är övergiven och inget underhålls. Tror det som är kvar ska rivas och byggas nytt. Lite osäker.

På kvällen talkshow med Nooshi och Vs kommunalråd Maria. Fullsatt och över det, för alla kom inte in! Lyckat om än inte optimal lokal. Ung publik, många frågor om aktuell politik. Jag var där i god tid och fick sittplats.

I onsdags hade jag ett öppetpass på Bäckgatan 14 och på kvällen var Torbjörn Flygt, författare, på Biblioteket Vänners inbjudan på Stadsbiblioteket. Magnifik framställning av Flygt! Han berättade om hur han går till väga när han skriver, vilka mål han sätter upp, att en bok tar tre år och reciterade ur böckerna utan manus, så man häpnade. Serien började med ”Underdog” 2001. Nu är tredje boken ute. Det kommer att bli en fjärde, sa Flygt! Det är hans avsikt och tanke. Lite skämmigt att jag inte läst hans böcker. När jag sa till mellandottern att jag skulle lyssna på Torbjörn Flygt sa hon direkt: ”Jaha, Underdog.”  Impad måste jag säga. Nu blev jag i alla fall nyfiken på att läsa de tjocka böckerna.

Storlommen hörde jag första gången 12/4. Oändligt glad att den kommer och ropar. Det är en trygghet – något liknande att höra Sjörapporten på radion, – något som är sig likt trots allt.

Läst en fantastisk artikel i DN 12/4 om Finlands hantering av skydd för fridlysta och hotade djurarter och fåglar. Att döda en ål kostar 39 300 kr, havsörn 82 800, flodiller 60 200 kr osv. Finlands lagstiftning är i linje med att nå FNs mål för biologisk mångfald. Sanna Koljonen  från jord- och skogsministeriet rekommenderar Sverige och andra länder att följa Finland och sätta ett värde på hotade arter. Självfallet ska vi göra det!

Sedan 1 april har jag haft en insändare i Smålandsposten liggande (papperstidning) och inte gjort något år. Det är Terese Hansen som skrivit under rubriken ”Är utvisad arbetskraft en framgång för Sverige?” Den är innehållsrik, insatt och skrämmande. Jag citerar: ”Unga, flitiga, utbildade människor som Sverige satsat mycket på under cirka 8 års tid kommer behöva ta sig till nåt annat land som bättre uppskattar dem och som kommer dra fördel  av den utbildning de fått här. Är det en vinst för Sverige?” Det handlar om hårdare tolkning av regler enkelt uttryckt. Så de som nu arbetar inom vård och omsorg kan mista allt; arbete, bostad, inkomst. De som berörs är ofta undersköterskor. I Region Kronobergs fullmäktige har vi fått höra från politiska ledningen att det finns ingen möjlighet att anställa personal, för det finns inte någon personal att anställa. Det stämmer förstås inte. Det gäller att ha goda villkor. Men svaret på frågan i rubriken är naturligtvis att Sverige har inget att vinna på att utvisa arbetskraft. Det är en förlust för alla inblandade. Personal, patienter, anhöriga i vård och omsorg. Vet inte ens om jag vill kalla det som händer för högerpolitik; politik är för snällt. Ren illvilja är bättre ord.

Carin Högstedt

Växjö 20230416

@hgstedt

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *